Írsko sa odvolá proti rozhodnutiu EK ohľadne údajných daňových výhod pre Apple

Írska vláda dnes rozhodla, že sa pripojí k americkej technologickej spoločnosti Apple a odvolá sa proti rozhodnutiu Európskej komisie, podľa ktorého americká spoločnosť bola v Írsku daňovo zvýhodňovaná a mala by Dublinu vrátiť miliardy eur. Informovala o tom agentúra Reuters.
Európska komisia tento týždeň oznámila, že spoločnosť Apple musí írskej vláde spätne vyplatiť celkovo 13 miliárd eur plus úroky. Spomínaných 13 miliárd eur je suma, v akej podľa Bruselu poskytol Dublin firme neprimerané daňové výhody. Ako EK dodala, to je v rozpore s únijnými pravidlami o štátnej pomoci.
Rozhodnutie Bruselu podráždilo Spojené štáty, ktoré reagovali, že Európska únia sa snaží takýmto spôsobom získať príjmy z daní, ktoré by mali patriť Washingtonu. Americký prezident Barack Obama chce preto o tejto otázke diskutovať na schôdzke skupiny G20, ktorá sa uskutoční tento víkend v čínskom Chang-čou.
Paradoxom je, že Írsko, ktoré by takto mohlo získať nemalé peniaze do štátneho rozpočtu, sa rozhodlo proti verdiktu Európskej komisie bojovať. Ako však uviedol írsky minister financií Michael Noonan, vláda chce chrániť daňový systém, ktorý v minulých rokoch prilákal vysoký počet nadnárodných spoločností.

Súvisiace články

Aktuálne správy