Medzimesačný rast priemyselných cien v EÚ sa v júli spomalil

Júlové ceny priemyselných výrobcov Európskej únie medzimesačne stúpli o 0,1 % po júnovom raste o 0,8 %, na Slovensku sa zvýšili o 0,1 % po júnovom posilnení o 0,4 %.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne a aj v rámci celej Európskej únie v júli medzimesačne posilnili zhodne o 0,1 percenta. Ich medzimesačný rast sa tak spomalil, keďže v júni oproti máju v eurozóne aj v rámci celej EÚ zhodne stúpli o 0,8 percenta. Medziročne sa júlové ceny priemyselných producentov v eurozóne znížili o 2,8 percenta a v rámci celej EÚ klesli o 2,5 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Na Slovensku bol vývoj podobný ako v rámci celej eurozóny aj celej EÚ. Medzimesačný rast cien priemyselných výrobcov sa v júli spomalil na 0,1 percenta z júnových 0,4 percenta. Medziročne sa slovenské priemyselné ceny v júli znížili o 4,7 percenta, čo bol štvrtý najvýraznejší pokles v rámci členských krajín EÚ. Viac ako na Slovensku medziročne oslabili v Grécku (-7 %), Holandsku (-6,4 %) a Chorvátsku (-5 %). Jedinými krajinami EÚ, ktoré v júli evidovali medziročný rast priemyselných cien boli Malta (0,9 %), Dánsko (0,4 %) a Švédsko (0,1 %).

Medzimesačne sa júlové ceny priemyselných výrobcov najvýraznejšie zvýšili na Cypre (2,2 %), vo Veľkej Británii (0,6 %), v Luxembursku (0,4 %) a v Belgicku (0,3 %). Najväčší medzimesačný pokles cien evidovali priemyselní výrobcovia v Estónsku (-2,3 %), Dánsku (-1,3 %), Holandsku (-1,1 %) a v Grécku (-1 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy