Portugalská ekonomika nedosiahla želanú úroveň rastu

Ekonomika krajiny v druhom kvartáli medziročne posilnila o 0,9 %, vláda sľubovala, že zrušením úsporných opatrení dosiahne medziročný rast o 1,8 percenta.

Portugalská ekonomika v druhom kvartáli posilnila iba polovičným tempom v porovnaní s cieľom vlády, ktorá predpokladala, že rast podporí zrušením úsporných opatrení. Štatistický úrad krajiny v stredu informoval, že hrubý domáci produkt (HDP) Portugalska sa počas apríla až júna oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zväčšil o 0,9 percenta. Vláda pritom chcela dosiahnuť medziročný rast hospodárstva o 1,8 percenta. Medziročné tempo rastu portugalského HDP patrilo v druhom štvrťroku v rámci eurozóny k najpomalším.

Portugalská vláda socialistickej strany s podporou komunistickej strany a radikálneho ľavicového bloku znížila dane, zrušila znižovanie platov zamestnancov verejného sektora a zvýšila najnižšie dôchodky. Vláda sa tak snažila obmedziť úsporné opatrenia, ktoré Lisabon prijal spoločne s núdzovou pomocou zo strany Európskej únie v roku 2011 v sume 78 mld. eur.

Ekonomika eurozóny v druhom kvartáli podľa sezónne upravených údajov medziročne posilnila o 1,6 percenta. Hospodárstvo celej Európskej únie sa počas apríla až júna v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zväčšilo o 1,8 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy