EK žiada Írsko, aby od firmy Apple vymohlo dane do 13 mld. eur

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová vyhlásila, že vďaka daňovým úľavám v Írsku faktická korporátna daň firmy Apple zo ziskov v Európe klesla z úrovne 1 % v roku 2003 na 0,0005 % v roku 2014. Dublin tvrdí, že nadmerné daňové úľavy firme neposkytol.

Európska únia dospela k záveru, že Írsko poskytlo americkej technologickej spoločnosti Apple Inc. nelegálne daňové výhody do sumy 13 mld. eur a Dublin musí od firmy nezaplatené dane a úroky vymôcť. Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti v utorok uviedla, že členské štáty EÚ „nemôžu poskytovať daňové výhody vybraným spoločnostiam a podľa pravidiel EÚ je to nelegálne“. Eurokomisárka konštatovala, že tri roky trvajúcim prešetrovaním sa zistilo, že Írsko udelilo firme Apple také nadmerné daňové úľavy na mnoho rokov, že faktická korporátna daň tejto nadnárodnej firmy zo ziskov v Európe klesla z úrovne 1 percento v roku 2003 iba na 0,0005 percenta v roku 2014.

Európska komisia uviedla, že „Írsko teraz musí vymôcť nezaplatené dane od spoločnosti Apple za roky 2003 až 2014 do sumy 13 mld. eur, plus úroky“. Írska vláda však poprela, že zvýhodňovala firmu Apple, ktorá je výrobcom iPhonov a iných spotrebných elektronických produktov, softvéru a poskytuje online služby. „Írsko trvá na postoji, že v tomto prípade sa celý objem daní zaplatil a neposkytla sa nijaká štátna pomoc,“ konštatuje sa vo vyhlásení Dublinu. „Írsko s daňovými poplatníkmi nevyjednáva,“ tvrdí krajina.

Írsky minister financií Michael Noonan uviedol, že bude od vlády žiadať schválenie odvolania sa na Európskom súdnom dvore voči rozhodnutiu Európskej komisie. „Je dôležité, aby sme vyslali silný odkaz, že Írsko zostáva atraktívnou a stabilnou voľbou pre veľké dlhodobé investície,“ povedal minister. „Apple je v Írsku od 80. rokov 20. storočia a v meste Cork zamestnáva tisíce ľudí,“ dodal šéf írskeho rezortu financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy