Apple musí Írsku vrátiť vyše 13 miliárd eur plus úroky (2)

Európska komisia (EK) dnes rozhodla o uvalení finančných sankcií pre technologickú spoločnosť Apple, ktorá musí Írsku spätne zaplatiť vyše 13 miliárd eur.
Komisia dospela k záveru, že Írsko poskytlo firme neprimerané daňové výhody vo výške až 13 miliárd eur, čo je v rozpore s pravidlami EÚ o štátnej pomoci. Apple dostal možnosť zaplatiť podstatne nižšie dane ako ostatné podniky. Írsko by teraz malo získať späť prostriedky poskytnuté ako neoprávnená pomoc.
Eurokomisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestagerová dnes pred novinármi v Bruseli pripomenula, že členské štáty nemôžu poskytnúť daňové úľavy pre vybrané firmy. Podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci je to totiž nezákonné.
„Tento selektívny prístup umožnil Apple zaplatiť efektívnu daňovú sadzbu od jedného percenta zo svojich európskych ziskov v roku 2003 až 0,005 percenta v roku 2014,“ vyčíslila komisárka.
EK začala hĺbkové vyšetrovanie o neoprávnenej štátnej pomoci v júni 2014 a dospela k záveru, že dve rozhodnutia vydané írskou vládou pre spoločnosť Apple výrazne a umelo znížili daňový výmer pre túto spoločnosť na území Írska od roku 1991.
Komisia môže nariadiť vrátenie neoprávnenej štátnej pomoci na obdobie desiatich rokov pred podaním prvej žiadosti o poskytnutí informácií, k čomu došlo v roku 2013. Znamená to, že Írsko teraz musí vymáhať nezaplatené dane Apple na svojom území v období rokov 2003 až 2014, a to vo výške 13 miliárd eur plus úroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy