Akciový trh v USA posilnil, Európa a Japonsko oslabili

Dow Jones v stúpol o 0,6 percenta, DAX oslabil o 0,4 percenta a Nikkei klesol o zhruba 0,1 percenta.

Americký akciový trh v pondelok posilnil, pričom nahor ho potiahli banky. Sektoru sa darilo vďaka predpokladu investorov, že americký Federálny rezervný systém (Fed) by mohol v tomto roku aspoň raz zvýšiť úrokové sadzby. To by mohlo pomôcť zotavovaniu bánk, keďže poskytovanie úverov by sa stalo ziskovejšie. Banka Wells Fargo, ktorá je najväčším poskytovateľom hypotekárnych pôžičiek v USA, posilnila o 2,2 percenta a banka JPMorgan Chase si prilepšila o 1,1 percenta.

„Rozhodnutie Federálneho rezervného systému o zvýšení úrokov je v podstate založené na troch hlavných ukazovateľoch, a to na výkone trhu práce, na ekonomickej aktivite a na inflácii. Vo svetle správ o silnej tvorbe pracovných miest v posledných dvoch mesiacoch sa pravdepodobnosť zdvihnutia úrokov výrazne zvýšila,“ uviedla Margaret Yang Yan, analytička spoločnosti CMC Markets. Priemyselný index Dow Jones v stúpol o 0,6 percenta na 18 502,99 bodu, index Standard & Poor’s 500 vzrástol o 0,5 percenta na 2 180,38 bodu a technologický Nasdaq si prilepšil o 0,3 percenta na 5 232,33 bodu.

Európskym akciovým trhom sa v pondelok nedarilo. Index nemeckej burzy DAX oslabil o 0,4 percenta a francúzsky akciový index CAC 40 si pohoršil tiež o 0,4 percenta. Na londýnskej burze sa v pondelok pre sviatok neobchodovalo. Japonský akciový trh v utorok mierne oslabil. Hlavný tokijský index Nikkei si odpísal necelých 0,1 percenta a uzavrel na úrovni 16 725,36 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy