Indikátor ekonomického sentimentu v auguste stúpol medzimesačne o 0,9 bodu

Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) v auguste 2016 vzrástol oproti výsledku predchádzajúceho mesiaca o 0,9 bodu. Jeho hodnota (100,9) sa zvýšila v dôsledku pozitívneho vývoja názorov v stavebníctve v aktuálnom mesiaci a priaznivejších vyjadrení v priemysle, službách a obchode v predchádzajúcom období. Aktuálne IES prevyšuje hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 1,8 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 3,2 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.
Indikátor dôvery v priemysle v auguste poklesol o 8,7 percentuálneho bodu (p. b.) na hodnotu 1 a dostal sa pod úroveň dlhodobého priemeru, čo predstavuje najnižšiu hodnotu od decembra 2015. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnili najmä pokles hodnotení očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace a pokles počtu objednávok.
V auguste indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 4 body na zápornú hodnotu 10,5 vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 16,5 bodu.
Indikátor dôvery v obchode (13,0) klesol v auguste v porovnaní s júlom o 2,3 percentuálneho bodu a to vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít.
Indikátor dôvery v službách v auguste opäť mierne vzrástol, jeho hodnota (8,7) sa v porovnaní s júlom zvýšila o 0,7 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený najmä pozitívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie, ale aj očakávaného dopytu, pričom dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili negatívne.
Spotrebiteľská atmosféra sa v auguste príliš nezmenila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 0,5 bodu, keď pesimistickejšie vnímanie budúcej finančnej situácie v domácnosti bolo prevážené optimistickejšími názormi na očakávaný vývoj hospodárskej situácie a odhadovaný vývoj nezamestnanosti v SR. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 6,3 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy