Nálada v ekonomike sa v auguste zlepšila

Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu vzrástol medzimesačne o 0,9 bodu.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v auguste zlepšila. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu vzrástol medzimesačne o 0,9 bodu. Jeho hodnota 100,9 bodu sa zvýšila pre pozitívny vývoj názorov v stavebníctve v aktuálnom mesiaci a priaznivejšie vyjadrenia v priemysle, v službách a v obchode v predchádzajúcom období. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotou rovnakého obdobia minulého roka o 1,8 bodu a za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 3,2 bodu.

Indikátor dôvery v priemysle v auguste poklesol o 8,7 percentuálneho bodu na jeden bod a dostal sa pod úroveň dlhodobého priemeru, čo predstavuje podľa úradu najnižšiu hodnotu od decembra 2015. Vývoj indikátora nepriaznivo ovplyvnili najmä pokles hodnotení očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace a pokles počtu objednávok. Indikátor dôvery v stavebníctve oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o štyri body na mínus 10,5 bodu vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 16,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 13 bodov klesol v auguste v porovnaní s júlom o 2,3 percentuálneho bodu, a to vplyvom negatívneho hodnotenia súčasných a očakávaných podnikateľských aktivít. Indikátor dôvery v službách opäť mierne vzrástol, jeho hodnota 8,7 bodu sa v porovnaní s júlom zvýšila o 0,7 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora ovplyvnili najmä pozitívne hodnotenia podnikateľskej situácie, ale aj očakávaný dopyt, pričom dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili negatívne.

Spotrebiteľská atmosféra sa v auguste príliš nezmenila. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 9,1 bodu vzrástol o 0,5 bodu, keď pesimistickejšie vnímanie budúcej finančnej situácie v domácnosti bolo prevážené optimistickejšími názormi na očakávaný vývoj hospodárskej situácie a odhadovaný vývoj nezamestnanosti v SR. Aktuálny výsledok po sezónnom očistení bol o 6,3 bodu priaznivejší ako v rovnakom období minulého roka a prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy