Rokovania o TTIP podľa nemeckého vicekancelára zlyhali

Podľa nemeckého ministra hospodárstva a vicekancelára Sigmara Gabriela v rokovaniach o voľnom obchode medzi Európskou úniou s USA nenastal pokrok v nijakej hlavnej sekcii.

Rokovania o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a USA podľa nemeckého ministra hospodárstva Sigmara Gabriela zlyhali. Minister v nedeľu vyslovil názor. že počas vyjednávaní nenastal pokrok v nijakej hlavnej sekcii. Washington a Brusel si pritom želajú, aby sa dohoda o transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) uzavrela do konca roka napriek silnej nedôvere zo strany niektorých členských štátov EÚ. Gabriel, ktorý je zároveň nemeckým vicekancelárom, porovnal TTIP s dohodou o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou, ktorá je podľa neho pre obe strany lepšia. „Podľa môjho názoru rokovania s USA de facto zlyhali, hoci to nikto naozaj nepripúšťa,“ povedal Gabriel.
Nemecký minister zároveň obvinil Washington z toho, že je „nahnevaný“ pre dohodu, ktorú EÚ uzatvorila s Kanadou, známou ako CETA, pretože obsahuje prvky, ktoré USA nechcú vidieť v TTIP. „Nesmieme sa podriadiť americkým návrhom,“ povedal Gabriel. Hovorca Európskej komisie (EK) Christian Wigand v nedeľu povedal, že EK, ktorá vedie rokovania o TTIP, nebude hneď slová nemeckého ministra komentovať. Nemecký rezort hospodárstva nie je do rokovaní priamo zapojený, pretože o dohodách sa vyjednáva na úrovni EÚ.

Vyjadrenia Sigmara Gabriela sú v kontraste so slovami nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá minulý mesiac uviedla, že TTIP je „úplne v záujme Európy“. Hlavný vyjednávač Európskej únie Ignacio Garcia Bercero sa pre agentúru AP vyjadril, že nie je pravda, že vyjednávania o TTIP zlyhali a označil to za preháňanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy