V priemysle boli v júli ceny medziročne nižšie o 4,6 %

Ceny v priemyselnej výrobe naďalej na medziročnej báze ťahajú nadol najmä ceny rafinovaných ropných produktov.

Medziročný prepad cien v slovenskom priemysle pokračoval aj v júli. V úhrne boli totiž podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) ceny priemyselných výrobcov v siedmom mesiaci medziročne nižšie o 4,6 %. Oproti júnu sa medziročný pokles zmiernil o 0,2 percentuálneho bodu. V priemere za prvých sedem mesiacov tohto roka tak ceny priemyselných výrobcov v úhrne klesli o 4,7 %.

Priemyselné ceny pre tuzemský trh boli v júli medziročne nižšie o 4,6 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6 %, ťažby a dobývania o 4,1 %, priemyselnej výroby o 3,9 %. Vzrástli ceny dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,2 %. V samotnej priemyselnej výrobe klesli najviac ceny rafinovaných ropných produktov o 21,9 % a chemikálií a chemických produktov o 6,8 %. Zvýšili sa len ceny textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 2,4 % a mierne o 0,4 % aj ceny elektrických zariadení. Medzimesačne tuzemské priemyselné ceny v júli oproti júnu mierne stúpli o 0,1 %.

Exportné ceny v priemysle klesli na medziročnej báze rovnako o 4,6 %. Znížili sa ceny dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 19,1 %, priemyselnej výroby o 4 %, ťažby a dobývania o 2,8 %, dodávky vody, čistenia odpadových vôd, odpadov a ozdravovacích služieb o 0,3 %. V priemyselnej výrobe na export rovnako klesli najviac ceny koksu a rafinovaných ropných produktov o 21,5 % a chemikálií a chemických produktov o 14,7 %. Vzrástli hlavne exportné ceny výroby základných farmaceutických výrobkov a prípravkov o 3,9 % a strojov a zariadení o 2,5 %. Medzimesačne ceny priemyselných výrobcov na export vzrástli o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy