Rast hospodárstva OECD sa v druhom kvartáli spomalil

Počas apríla až júna sa hospodárstvo krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) medzikvartálne celkovo zväčšilo o 0,3 %, počas januára až júna vzrástlo o 0,4 %.

Celkový reálny medzikvartálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) krajín združených v Organizácii pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) sa v druhom štvrťroku mierne spomalil na 0,3 percenta z úrovne 0,4 percenta v prvom kvartáli. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý organizácia zverejnila vo štvrtok. Spomalil sa rast väčšiny siedmich hlavných ekonomík okrem Veľkej Británie a USA. Rast britskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku zrýchlil na 0,6 percenta z úrovne 0,4 percenta v prvom kvartáli a hospodárstvo USA počas apríla až júna posilnilo o 0,3 percenta po raste o 0,2 percenta v prvom štvrťroku.

Ekonomika Japonska v druhom štvrťroku stagnovala po tom, ako sa počas januára až marca zväčšila o 0,5 percenta. Zastavil sa aj rast francúzskeho HDP po posilnení o 0,7 percenta v prvom kvartáli. Nemecké hospodárstvo sa v druhom štvrťroku zväčšilo o 0,4 % po raste o 0,7 percenta v prvých troch mesiacoch roka. Taliansko, ktoré za január až marec vykázalo rast o 0,3 percenta, v druhom štvrťroku stagnovalo. Výsledkom bolo to, že hospodársky rast eurozóny sa spomalil na 0,3 percenta z úrovne 0,6 percenta v prvom kvartáli. Spomalila sa aj ekonomika celej Európskej únie, ktorá v prvom štvrťroku posilnila o 0,5 percenta, ale v druhom kvartáli len o 0,4 percenta.

Celkový medziročný rast ekonomiky krajín združených v OECD sa v druhom kvartáli tohto roka spomalil na úroveň 1,6 percenta. Tempo rastu sa tak zmiernilo už štvrtý kvartál po sebe a dostalo sa najnižšie od tretieho štvrťroka 2013. V rámci siedmich hlavných ekonomík sa počas apríla až júna medziročne najvýraznejšie zväčšilo hospodárstvo Veľkej Británie, a to o 2,2 percenta. Najpomalšie rástlo Japonsko, ktorého HDP stúpol iba o 0,6 percenta. Ekonomika USA posilnila o 1,2 percenta, čo bolo najpomalšie tempo jej medziročného rastu za tri roky.

Súvisiace články

Aktuálne správy