Nebojte sa cenných papierov: Podielové fondy ako alternatíva k bankovým vkladom

, oPnzch Foto: thinkstock

Pri nulových až negatívnych úrokových sadzbách centrálnych bánk sa z nás možno aj nechtiac stávajú investori, ktorí sa obzerajú po vyšších výnosoch, ako nám dnes dokážu ponúknuť bankové produkty. Jednou z možností sú podielové fondy, ktoré ponúkajú transparentnosť, dostupnosť finančných prostriedkov a zároveň bezpečnosť.

Štatistiky hovoria, že objem peňazí smerujúcich do fondov je stále iba zlomkom toho, čo smeruje do bánk. Peniaze vo fondoch sú na rozdiel od krajín západnej Európy neustále vnímané iba ako doplnok k banke, nie jeho náhrada.

"Dôvodov je hneď niekoľko: negatívne skúsenosti s investovaním v rámci kupónovej privatizácie, slabá propagácia investovania (resp. silná propagácia života na dlh) poprípade až prehnaná medializácia strát pri poklesoch finančných trhov namiesto informovania o fungovaní tohto nástroja a z toho vyplývajúce nízke povedomie o finančných produktoch ako takých. Aj keď sa roky píše o podielových fondoch ako alternatíve k bankovým vkladom, ľuďom sú tieto produkty stále neznáme. Problémom je aj fakt, že investícia vo fondoch sa neraz vníma ako celok a nie ako časť celého portfólia investora. Samozrejme, vždy sa dajú nájsť investičné nástroje, do ktorých Slováci investujú ešte menej ako do fondov,“ vysvetľuje Pavel Škriniar, analytik portálu Finančná Hitparáda.

Fond tvorí portfólio cenných papierov, o jeho správu sa stará manažér fondu, ktorý berie do úvahy požiadavku na rozloženia rizika. Ak by ste sa ako individuálny investor snažili o dosiahnutie dostatočného rozloženia zdrojov a rizika, mohli by vás limitovať finančné zdroje. Vo fonde máte namiesto jednotlivých titulov nakúpené podiely, ktoré predstavujú podiel na majetku fondu. Podielové listy určujú, aká časť majetku fondu, v závislosti od výšky investície, vám patrí. Keď fond zarába hodnota podielových listov rastie.

Výhody podielových fondov
Do fondu môžete vstupovať kedykoľvek, rovnako aj z neho vystúpiť pri zohľadnení hodnoty majetku v ňom. Vaša investícia nie je viazaná, nevzťahujú sa na ňu žiadne výpovedné lehoty.Nemusíte investovať horibilné sumy, stačia aj nízke čiastky. Všetci investori majú rovnaké postavenie bez ohľadu nato, koľko peňazí do fondu vložili. Tituly do portfólia vyberajú experti, ktorí  denno-denne sledujú trh. Pri vyplácaní úrokov a dividend sú tieto zdanené automaticky.

Čo by ste mali brať do úvahy
Hodnota cenných papierov, ktoré sú vo fonde, môžu výraznejšie kolísať, čo sa môže prejaviť aj stratou. Výplata úrokov a dividend závisí na výkonnosti emitenta. Rast úrokov môže viesť k poklesu cien. V závislosti od kategórie, v portfóliu môžu byť zastúpené cenné papiere, ktoré nesú so sebou kurzové riziká, napríklad dolárové peňažné fondy, čo môže mať dopad na vývoj hodnoty majetku. Rovnako môže hodnota majetku fondu klesnúť  v období rastu úrokových sadzieb. Pri nákupe podielov fondu vás čakajú jednorazové náklady, ich výška je rôzna, závisí od zvoleného fondu. Väčšinou sa vypočíta ako percento z cieľovej sumy, pričom sa uplatňuje z prvej investície. V prípade, že sa rozhodnete investovať 10 rokov po 50 eur mesačne, celková investícia bude 6000 a vstupný poplatok 1 % 60 eur.

Okrem vstupných sa môžu objaviť aj výstupné poplatky, depozitárny poplatok a platiť budete aj za správu investície. Pri niektorých fondoch sa môže uplatniť aj výkonnostný poplatok, v prípade že fond dosiahol vyššiu výkonnosť ako stanovený cieľ. S výškou poplatkov súvisí aj obrátkovosť portfólia, ako často fond predáva a nakupuje. Za každú transakciu musí fond zaplatiť transakčný poplatok. Nezabúdajte, že čím vyššie poplatky sú, tým nižšie zhodnotenie vám fond prinesie.

Aký fond si vybrať?
Tak ako pri ostatným finančných nástrojoch, aj tu spočíva rozdiel vo výnose a riziku. Za rizikovejšie sa považujú akciové fondy, kde minimálne dve tretiny peňazí idú do akcií. Naopak najbezpečnejšie by mali byť peňažné podielové fondy, ktoré peniaze investorov použijú na termínované vklady či nákup pokladničných poukážok. Výnos je v tomto prípade nižší. Určite vyššie výnosy nájdete v  dlhopisových fondoch. To všetko sú ale len dohady, nikto nevie pri dnešnej ekonomickej situácii a doteraz neaplikovaných krokoch centrálnych bánk povedať, čo bude v budúcnosti bezpečný nástroj s adekvátnym výnosom. Nedaj bože predpovedať, koľko by ktorý fond mohol v budúcnosti zarobiť. Vždy sa odvoláva len na priemerný výnos v minulosti, ale to, ako určite viete, do budúcnosti neznamená vôbec nič. Predchádzajúce výnosy nepredstavujú záruku budúcich ziskov. Ak sa považujete za mimoriadne konzervatívneho investora, urobíte lepšie ak siahnite po fondoch peňažného trhu. Takéto fondy investujú prevažne do bankových produktov, preto sú najmenej kolísavé.

Mali by ste sa zaujímať, na základe akých kritérií sa fond riadi pri kúpe a predaji jednotlivých titulov. Samozrejme, že niektoré stratégie sú úspešnejšie ako tie ostatné. To ide ruka v ruke s kvalitou manažéra. Pri aktívne riadenom fonde je to najdôležitejšia osoba. 

Výber fondov je podstatne väčší ako pri termínovaných vkladoch, čo je na jednej strane dobré, lebo každý si môže nájsť "to svoje", ale na strane druhej široká ponuka sťažuje výber, lebo človek najradšej vyberá z dvoch-troch alternatív. Rôzne dotazníky zisťujúce rizikový profil určite pomôžu, zúžia rozsah ponuky. Otázne je, do akej miery človek na položené otázky odpovedá pravdivo, najmä pokiaľ ide o hypotetické situácie a či jeho skutočné správanie nebude úplne iné. Podľa Škriniara je sofistikovaných dotazníkov na trhu málo a dotazníky sa mnohými predajcami vnímajú skôr ako nutné zlo, ktoré si vyžaduje legislatíva. "Dávať odporúčania typu: zamerajte sa na rizikovosť, zohľadnite poplatky, pozrite si portfólio fondu, nespoliehajte sa na minulý výkonnosť, zaujímajte sa o renomé správcu a podobne, sú síce správne, ale bežný človek ich nevie vyhodnotiť. Najlepšie je začať s fondmi a postupne sa učiť na vlastných chybách. Začať pri peňažnom fonde a popri tom sledovať, ako by sa vyvíjala rovnaká investícia v inom fonde. A podľa vlastných reakcií realizovať ďalšie vklady podľa spokojnosti s vývojom," radí začiatočníkom ako postupovať Pavel Škriniar.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy