Strach z finančnej tiesne a chudoby má 69 % Slovákov

Takmer sedem z desiatich Slovákov má strach z finančnej tiesne a chudoby. Obavy a neistoty spájané s budúcnosťou pritom rieši 66 % Slovákov. Ukázal to najnovší prieskum investičnej skupiny Pioneer Investments.
Najväčšou obavou Slovákov je strach, že sa dostanú do finančnej tiesne alebo spadnú do chudoby. Obáva sa toho 69 % respondentov. Okrem toho majú obavy aj z terorizmu a utečeneckej krízy. Strach z chudoby majú pritom častejšie ženy a ľudia s nižším vzdelaním. „Súčasná konzumná spoločnosť potrebu finančnej istoty umocňuje. V podvedomí zakorenená obava z neistej budúcnosti, či už ide o vyhliadky na dôchodok alebo o finančné zabezpečenie potomkov, potom môže mátať aj v hlavách inak spokojných ľudí,“ konštatuje manažér spoločnosti Miroslav Ovčarik.
Viac ako polovica opýtaných, teda 56,6 %, cíti neistotu a strach aj z dlhodobej choroby alebo z ďalšieho politicko-ekonomického vývoja v Európe a vo svete. Nezanedbateľná je aj obava z vojnového konfliktu a straty slobody, ktorú pociťuje 51 % opýtaných. Na ďalších priečkach sa umiestnila obava zo straty zamestnania, ktorú má 50,5 % opýtaných, ale aj neistota a strach z rozpadu partnerského vzťahu a zo samoty, ktorú pociťuje tretina respondentov. Asi 10 % opýtaných má strach z iných ako menovaných oblastí, pričom najčastejšie sa objavoval strach z choroby a straty blízkych osôb.
Aj napriek obavám, ktoré Slováci majú, 37,5 % opýtaných očakáva, že sa ich situácia v horizonte piatich rokov výrazne zlepší. Prieskum ukázal, že pozitívny vývoj finančnej situácie očakáva 56,5 % mladých vo veku do 29 rokov. Naopak vo vekovej skupine 45 až 60 rokov počíta s výrazným zlepšením finančnej situácie už len 6 % ľudí.
Prevratnú zmenu v tejto oblasti neočakáva 44 % respondentov. Zhoršenie finančnej situácie počas piatich rokov očakáva takmer 12 % Slovákov.
Ľudia sú však presvedčení, že ich finančná situácia ako aj spoločenské postavenie sa môže zlepšiť vďaka vzdelaniu. Presvedčených je o tom 28,5 % respondentov. „Lepšia finančná situácia býva často spájaná s vyšším vzdelaním. Je potrebné si uvedomiť, že k všeobecnému vzdelaniu a rozhľadu dnes nevyhnutne patrí aj finančná gramotnosť, teda orientácia vo finančných otázkach a schopnosť efektívne riadiť svoje osobné financie,“ dodáva Ovčarik.
Z prieskumu vyplynulo, že väčší význam vzdelaniu pritom prikladajú ľudia bez maturity v porovnaní s vysokoškolákmi. To, že vyššie vzdelanie má nesporné výhody, tvrdí viac ako polovica Slovákov, teda 57 % respondentov. Zároveň sú však toho názoru, že to nie je jediný predpoklad úspechu. Takmer 13 % ľudí sa domnieva, že vzdelanie nič nezmôže, a je potrebné snažiť sa inak.
Prieskum pre investičnú skupinu zrealizovala spoločnosť StemMark v júli tohto roka na vzorke 500 mužov a žien vo veku 18 až 60 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy