Vlani na Slovensku vzniklo najmenej firiem od krízy, situácia sa prudko mení

V minulom roku na Slovensku vzniklo len o niečo viac ako 12.500 spoločností s ručením obmedzeným a akciových spoločností. Je to najmenej za posledných šesť rokov, teda od obdobia, keď sa naplno prejavila finančná kríza. Vyplýva to z najnovších údajov poradenskej spoločnosti Bisnode Slovensko.
Aktuálne dáta však naznačujú, že trend sa začal výrazne otáčať. Za prvý polrok 2016 v SR vzniklo takmer toľko kapitálových spoločností (10.365) ako za celý vlaňajšok (12.683). Konzultant Bisnode Milan Seliak za touto zmenou vidí rastúcu ekonomiku, ako aj rastúcu spotrebu obyvateľstva.
„Našu ekonomiku ťahajú lacné hypotéky a znižujúca sa nezamestnanosť. Tie dva faktory spôsobujú spomínaný rast spotreby. A dokonca, ak sa detailnejšie pozrieme na to, v akých sektoroch tieto nové firmy vznikali, až v 50 % (5294 firiem) ide o oblasť veľkoobchodu a maloobchodu. To dokazuje, že podnikatelia na tento zvýšený nákupný apetít okamžite zareagovali a snažia sa ho pokryť,“ zhodnotil Seliak.
Pokles registrácie nových firiem bol v minulom období vidieť najmä pri spoločnostiach s ručením obmedzeným, ktoré patria po živnosti k jednej z najčastejších foriem podnikania. Výkyvy v počte „eseročiek“ v predchádzajúcich rokoch boli podľa poradenskej firmy spôsobené zmenami legislatívy. Pre narastajúce zdravotné aj sociálne odvody prechádzalo mnoho živnostníkov na vlastné spoločnosti.
„No a následne sa zaviedli daňové licencie, kvôli ktorým zas mnohí podnikatelia vlastné, najmä malé a neaktívne firmy rušili,“ dodal Seliak.
Za tohtoročným nárastom podľa neho nie sú kroky vlády. Zdôraznil, že by sa mala sústrediť skôr na budovanie stabilného podnikateľského prostredia. „Naše analýzy poukazujú, ako citlivo reagujú podnikatelia na rozhodnutia vlády. Už teraz sú avizované ďalšie zmeny vo výbere daní, čo môže podľa môjho názoru opäť zakolísať počtom kapitálových spoločností,“ domnieva sa Seliak.

Súvisiace články

Aktuálne správy