Irán možno podporí plány na stabilizáciu trhu, cena Brentu vzrástla nad 50 USD

Ceny ropy dnes vzrástli o viac než percento a vymazali pôvodné straty, keď trhy zareagovali na správy, že Irán by mohol prípadne podporiť spoločnú aktivitu štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorej cieľom je posilnenie trhov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Irán, ktorý je tretím najväčším producentom v rámci OPEC, od januárového zrušenia medzinárodných sankcií postupne zvyšoval ťažbu ropy a v apríli sa odmietol pridať k plánom OPEC zmraziť produkciu komodity. Ani teraz Teherán nedal oficiálne najavo, či sa pripojí k novému úsiliu OPEC a ďalších štátov o stabilizáciu trhu, o čom by sa malo diskutovať v septembri v Alžírsku. Podľa Reuters ale zdroje z OPEC a ropného trhu uviedli, že Irán je momentálne omnoho prístupnejší než v minulosti.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri vzrástla do 17.02 h SELČ o 87 centov (1,8 %) na 50,03 USD (44,12 eura) za barel (159 litrov). Predtým sa cena počas obchodovania znížila o 1,4 % na 48,48 USD/barel.
O viac než 1 % vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s novým októbrovým kontraktom. Zvýšila sa o 70 centov (1,4 %) na 48,11 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy