Maďarská centrálna banka potvrdila svoju menovú politiku

Centrálna banka krajiny ponechala hlavnú úrokovú sadzbu vo výške 0,9 % a uviedla, že jej terajšia úroveň a udržiavanie voľnej menovej politiky počas dlhšieho obdobia je v súlade so strednodobým cieľom dosiahnutia želanej inflácie.

Maďarská centrálna banka na svojom utorkovom zasadaní potvrdila svoju menovú politiku. Hlavnú úrokovú sadzbu banka ponechala na úrovni 0,9 percenta, jednodňovú refinančnú sadzbu vo výške 1,15 percenta a jednodňovú depozitnú sadzbu na úrovni -0,05 percenta. Banka o tom informovala vo vyhlásení, ktoré po zasadaní zverejnila na svojej internetovej stránke. Centrálna banka Maďarska uviedla, že terajšia úroveň hlavnej úrokovej sadzby a udržiavanie voľnej menovej politiky počas dlhšieho obdobia je v súlade so strednodobým cieľom dosiahnutia želanej inflácie.

Banka konštatovala, že spotrebiteľské ceny boli v júli mierne nižšie v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška a inflácia v krajine sa podľa nej k želanej úrovni 3 % priblíži až v prvej polovici roku 2018. V druhom kvartáli tohto roka rast maďarskej ekonomiky opäť posilnil po spomalení v úvode tohto roka. Banka však konštatovala, že v ekonomike pretrváva stav, v ktorom sú kapacity nevyužívané. Predpokladá však, že tlak na znižovanie cien vyplývajúci z domáceho ekonomického prostredia sa postupne zmenší.

Súvisiace články

Aktuálne správy