Boeing možno tento rok predá omnoho menej lietadiel, než plánoval

Americká spoločnosť Boeing očakáva, že tento rok predá okolo 535 dopravných lietadiel. Uvádza sa to v najnovšej internej prognóze firmy. Ak by sa odhad potvrdil, bol by to výrazný pokles oproti súčasnej oficiálnej prognóze, ktorá uvádza 740 až 745 lietadiel. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na správu týždenníka Aviation Week.
Spoločnosť Boeing však v reakcii na zverejnenie informácie uviedla, že zatiaľ stále plánuje dosiahnuť pôvodne stanovený cieľ. „Čo sa týka interných prognóz, tých máme viacero,“ uviedol hovorca Boeingu Doug Alder s tým, že firma sa aj naďalej drží oficiálnej prognózy a údaje v rámci interných prognóz nekomentuje.
Predaj nových lietadiel sa v poslednom období spomaľuje, keďže nízke ceny ropy netlačia letecké spoločnosti k presunu na úspornejšie stroje a firmy dlhšie využívajú staršie lietadlá. K tomu sa pridáva oslabovanie svetovej ekonomiky, čo tiež zasahuje do dopytu po nových strojoch. Slabne najmä dopyt po širokotrupých lietadlách.
Podľa internej správy, ktorú zverejnil Aviation Week, Boeing plánuje v tomto roku predať napríklad 324 úzkotrupých lietadiel 737, 14 širokotrupých jumbo jetov 747 a 21 širokotrupých lietadiel 767. V oficiálnej správe, ktorá udáva 740 až 745 lietadiel, firma plánovaný predaj jednotlivých modelov neuvádza.

Súvisiace články

Aktuálne správy