Peniaze, drogy, moc: 10 faktov poukazujúcich na absurditu bohatstva Kráľa kokaínu

, Airship Daily Foto: TASR/AP;SITA/AP

Stačilo mu 35 rokov života aby sa zo syna chudobného kolumbijského farmára stal jedným z najbohatších mužov sveta. Napriek skromným začiatkom sa podarilo Pablovi Escobarovi dostať do čela kartelu, ktorý bol zodpovedný za 80 % svetového trhu s kokaínom.

"El Patrón" podľa odhadov zarábal 420 miliónov dolárov týždenne, bol tak jedným z najbohatších drogových barónov vôbec. Overiť si veľkosť Escobarovho majetku, vzhľadom k povahe drogových peňazí, je takmer nemožné. Hovorí sa o sume prevyšujúcej 30 miliárd dolárov.

1. V polovici 80-tych rokov minulého storočia mal Escobarov kartel odhadovaný príjem vo výške 420 miliónov dolárov týždenne, čo je takmer 22 miliárd ročne.

2. Escobar trónil na vrchole zoznamu medzinárodných miliardárov zostavovaných časopisom Forbes sedem rokov, od roku 1987 do roku 1993. V roku 1989 bol vedený ako siedmy najbohatší muž na svete.

3. Na konci roku 1980 dodáva 80 % svetovej produkcie kokaínu.

4. Darilo sa mu prepašovať do USA asi 15 ton kokaínu každý deň. Podľa novinára Ioana Grilla kartel prepašoval väčšinu svojho tovaru rovno na pobrežie Floridy. "Bolo to deväťsto míľ od severného pobrežia Kolumbie a celé to bolo dokorán otvorené. Kolumbijčania svoj tovar hádzali do mora, odkiaľ ho na breh dostávali motorové člny, alebo letecky, keďa jednoducho nechali spadnúť lietadlo smerujúce na Floridu niekde na pevnine vidieka," napísal Grillo.

5. Inými slovami, štyri z piatich bielych liniek, ktoré si Američania „šňupli“ boli dodané "El Patrónom."

6. "Kráľ kokaínu" sa prepracoval ku strate 2,1 miliardy dolárov každý mesiac, keď nedokázal vyprať svoje peniaze dostatočne rýchlo. Musel sa uchýliť k stohovaniu hromady peňazí v kolumbijských poľnohospodárskych oblastiach, schátraných skladoch, a v stenách domov členov kartelu. Uviedol to Roberto Escobar, hlavný účtovník kartelu a brat šéfa vo svojej knihe "Účtovný príbeh: Vo svete násilia Medellínskeho kartelu." "Pablo  zarábal toľko, že každý rok sme si mohli dovoliť odpísať 10 % z peňazí, keď sa krysy prekúsali do skladu, alebo tieto peniaze poškodila voda, alebo sa jednoducho stratili," napísal Escobar. V sume to bolo asi 2,1 miliardy dolárov, vzhľadom k tomu, koľko peňazí dokázal údajne zarobiť. Escobar mal jednoducho  viac peňazí, než o akej sume vedel, preto ho straty vôbec netrápili.  

7. Len na gumičky, ktorými rolky bankoviek sťahovali, minuli mesačne 2500 dolárov. Okrem straty peňazí museli riešiť aj ďalší problém, ako horibilné sumy skladovať.

8. Raz založil oheň pri ktorom ako palivo použil bankovky v hodnote dvoch miliónov dolárov. Dôvod? Prozaický, jeho dcére bola zima.  Situáciu opísal v roku 2009 rozhovore pre časopis Don Juan Escobarov  syn, Juan Pablo, ktorý si ale odvtedy zmenil meno na Sebastián Marroquin. V tom čase bola jeho rodina na úteku, schovávala sa v úkryte keď Escobarova dcéra Manuela zostala podchladená. Kráľ neváhal a založil oheň, aby ju udržal v teple.

Juan Pablo Escobar, syn Pabla Escobara, dnes už Sebastian Marroquin
9. Escobar dostal prezývku "Robin Hood" potom, čo rozdával peniaze chudobným, vybudoval obydlia pre bezdomovcov, prispel na postavenie 70 futbalových ihrísk, aj zoologickej záhrady.

10. Podarilo sa mu v roku 19991 uzavrieť dohodu s Kolumbiou, aby si svoj trest odpykal v luxusnom väzení, ktoré si nechal postaviť. Dal mu meno "La Catedral" – katedrála.Mohol si vybrať spoluväzňov aj pracovníkov väznice. Mohol by aj naďalej prevádzkovať svoje kartelové podnikanie a prijímať návštevy. La Catedral má futbalové ihrisko, možnosti na grilovanie a to všetko v blízkosti inej nehnuteľnosti, ktorú nechal postaviť pre svoju rodinu. Kolumbijskí úradníci sa smeli priblížiť jeho väzeniu maximálne na 3 míle. 

Súvisiace články

Aktuálne správy