Účty bez poplatkov? Dnes už nie, povedali si banky pod ťarchou záporných sadzieb

, Süddeutsche Zeitung;aktuálne Foto: TASR/AP

Milióny Nemcov si musí začať zvykať na vyššie bankové poplatky. Nemecké banky totiž začali vo veľkom reagovať na to, že musia platiť za to, že prebytočné vklady "parkujú počas noci" v Európskej centrálnej banke. Najväčšia banka pre bežnú klientelu Postbank už oznámila koniec účtu zadarmo a pridala sa ku konkurencii, ktorá začala so zdražovaním už skôr.

"Keď zaparkujete vo Frankfurte na hodinu auto, stojí vás to 2,5 eura a nikto o tom nediskutuje. Tu sa bavíme o 3,9 eura a nejde pritom o dve hodiny parkovania, ale o skutočnú protihodnotu. Klienti našej banky majú okrem iného k dispozícii viac ako 1000 pobočiek.Musíme opustiť svet, v ktorom sú bežné účty financované cez iné služby," povedala na konci minulého týždňa členka predstavenstva Postbank Susanne Klößová nemeckému denníku Süddeutsche Zeitung, keď oznamovala, že najväčšia nemecká banka pre bežnú klientelu končí s účtom bez polatkov. "A samozrejme nám ide aj o výnosy. Potrebujeme udržateľný obchodný model," dodala.

Od novembra Postbank, kde má bežný účet viac ako päť miliónov Nemcov, začne na základných účtoch vyberať mesačný poplatok vo výške 3,9 eura mesačne.
Doteraz si banka účtovala poplatok vo výške 5,9 eura, ale len ak na konto nabehlo v danom mesiaci menej ako tisíc eur. Novinka teda v praxi znamená, že väčšina majiteľov bankových účtov bude nútená po novom uhrádzať mesačný poplatok za vedenie účtu.

Postbank nie je prvou nemeckou bankou, ktorá na extrémne nízke výnosy reaguje zvýšením poplatkov. Bankové služby zdražujú v sporiteľniach po celom Nemecku. Napríklad Hamburger Sparkasse, kde má konto celkom 900 tisíc ľudí, zvyšuje ceny bežného účtu o tretinu na 3,95 eura mesačne a Stadtsparkasse München dá novozaložené online konto zadarmo len tomu, komu na účet príde mesačne aspoň 1750 euro. Zvýšenie cien oznámila napríklad aj Hypo-Vereinsbank.

V prípade Postbank ale nemecké médiá hovoria o skutočnom zlome, pretože práve táto banka pred dvadsiatimi rokmi prišla na bankový trh s prvým účtom oslobodeným od poplatkov. "Ukazuje to, v akej dramatickej situácii banky pre bežných klientov momentálne sú," zhŕňa komentár Süddeutsche Zeitung a dodáva, že v skutočnosti vlastne účty bez poplatkov nikdy ani neboli. Pre banky v časoch vyšších úrokov fungovali ako reklama, ktorá prilákala klientov, na ktorých potom banka zarábala inak. Napríklad tým, že im neúročila vklady a nechávala ich zarábať na finančnom trhu. "Stačilo ich dať do bezpečných štátnych dlhopisov  kasírovať za to úroky. V čase nízkych, a dokonca záporných úrokov je s tým ale koniec," vysvetľuje denník, kde vidí onen dramatický vývoj.

Pravdou ale je, že konkrétne čo sa týka Postbank , sa zatiaľ žiadna dráma pri pohľade na hospodárske výsledky, nekoná. Čistý zisk v roku 2015 banke vzrástol o desatinu na 582 miliónov eur.

Európska centrálna banka zaviedla sadzby v negatívnom pásme v júni 2014, odvtedy sa záporná hladina prepadla z pôvodných -0,1 percenta na -0,4 percenta, kam sadzbu ECB posadila tento rok v marci. Väčšina nemeckých bánk odmieta priamo prenášať záporné úroky na bežného klienta, inak je to ale s firemnou klientelou s veľkým objemom uložených peňazí. Fyzické osoby pocítia negatívne úrokové sadzby iba v dvoch malých nemeckých bankách. Pri vkladoch nad 100 tisíc eur ich od augusta „úročí“ sadzbou -0,4 percenta Raiffeisenbank Gmund am Tegernsee, kde sa opatrenie dotkne presne 139 klientov. Záporný úrok pre bežnú klientelu zaviedli aj bankári zo Skatbank.

Zdraženie sa v Nemecku týka zatiaľ len klasických bánk, ktoré majú pobočky. Takzvané internetové banky ako ING-DiBa, Consorsbank alebo DKB zdraženie neplánujú.

Súvisiace články

Aktuálne správy