5 krokov ako sa ochrániť pre prípad ďalšej krízy: Nie je to ani zďaleka výhradne iba zlato

, The Crux;CFA Institute Foto: thinkstock

Každá kríza zanechá na investorovi určité stopy. Nech už je to v podobe finančných strát, alebo psychického vypätia, ktoré sprevádza rýchle a dlhé prepady hodnoty portfólia. Na každú, aj tú najhoršiu situáciu a aj na to najväčšie prekvapenie sa ale dá pripraviť. Vy ste na tom ako?

Ak vám ako prvé napadne bezpečné útočisko v podobe zlata, potom asi úlohu tohto vzácneho kovu vo finančnom systéme nie celkom dobre chápete. Zlato nemôže byť investíciou ochraňujúcou  investorov pred monetárnou katastrofou. Ide skôr o stávku práve na túto katastrofu, ktorá ani nie je ďaleko. Stačí sa pozrieť na trh, kde sú dlhopisy so záporným výnosom v objeme 11,7 bilióna dolárov. Kritici centrálnych bánk tvrdia, že je to neudržateľná situácia, kde radikálna menová politika vedie k ešte radikálnejšej politike, už sa otvorene hovorí o rozdávaní peňazí priamo ľuďom a firmám. Preto dáva zmysel a do budúcnosti stále väčší, investícia do niečoho, čo je mimo súčasného finančného systému. Centrálne banky prestávajú mať finančné trhy pod kontrolou a účinnosť ich nástrojov výrazne slabne. Niektoré opatrenia, ktoré mali v minulosti na trhy pozitívny vplyv, dnes pôsobia presne opačne. Nemôžeme sa preto čudovať, že sa stále viac investorov mieri k zlatu.

Staviť všetko na jednu kartu sa ale nevypláca, ani v prípade očakávaní toho najhoršieho. Prinášame 5 konkrétnych tipov, ako sa čo najlepšie pripraviť.

1. Držte hotovosť

Bez ohľadu na to, čo sa môže stať, určité množstvo hotovosti by ste mali mať po ruke pre prípad, že sa vaša banka dostane do problémov, alebo prestanú fungovať karty a bankomaty. Peniaze na účte, na ktorý sa nedostanete, sú vám na nič. Hotovosť na určitý čas má zmysel, najmä v čase záporných úrokových sadzieb, kedy peniaze v banke doslova strácajú hodnotu. Okrem lokálnej meny je dobré mať v zásobe nejakú zahraničnú menu, najlepšie dolár. Či už si o jeho budúcnosti myslíte čokoľvek, a centrálne banky sa o znižovanie ich hodnoty skutočne veľmi snažia, ide o rezervnú menu, ktorou  zaplatíte kdekoľvek na svete a dokáže vám pomôcť , ak sa dostanete do nepríjemností.


2. Nie všetko do jednej banky

Nielen pri investovaní, ale aj v prípade ukladania peňazí do banky je dobré myslieť na najhoršie a rozdeliť peniaze medzi viaceré inštitúcie. Je dobré mať peniaze v nejakej veľkej banke, ideálne v niektorej zo "systémovo dôležitých" bánk, ktoré prakticky nemôžu padnúť. A okrem toho je dobré mať peniaze v banke, ktorá vás nezoderie z kože prostredníctvom nezmyselných poplatkov. Aj keď sú peniaze v bankách poistené, neznamená to, že po možnom krachu dostanete peniaze hneď, ako ich budete potrebovať. Možno nebude od veci popremýšľať aj o banke v zahraničí.


3. Všetko dôležité po ruke

Všetko, čo budete potrebovať zajtra, majte po ruke už dnes. Platí to nielen o peniazoch, ale napríklad aj o osobných údajoch a záznamoch, ktoré sú on-line. V prípade núdze, keď sa k nim nebudete môcť dostať, vám nepomôžu.


4. Pripravený stop-loss

Keď investujete do akcií, majte na pamäti, že akcie, najmä dnes, keď sú na maximách, môžu kedykoľvek padnúť. Nie každý investor je schopný vydržať prepad cien akcií o 50 % a držať ich následne dostatočne dlho na to, aby sa opäť dostal do plusu, hoci je to z dlhodobého hľadiska najlepší spôsob, ako na akciách zarobiť. Myslite na to, že po 50 % poklese musia akcie posilniť na dvojnásobok, aby sa dostali na pôvodnú hodnotu. Príliš veľká strata môže investora odradiť od investovania v budúcnosti, hoci už trhy v tom čase porastú.


5. Časť peňazí v drahých kovoch

Zlato, striebro, ale aj platina alebo paládium. Časť investícií v drahých kovoch pomôže pre prípad krachu na trhu s tradičnými investičnými nástrojmi. Zlato aktuálne dosahuje rekordnú negatívnu korelácia s akciami, čo z neho môže robiť zaujímavý nástroj diverzifikácie v prípade problémov na akciových trhoch. V každom prípade majú drahé kovy v portfóliu svoje miesto.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy