ChemChina môže pokračovať v plánoch na kúpu koncernu Syngenta

Zámer čínskej firmy ChemChina kúpiť za 43 mld. USD švajčiarsky agrochemický koncern Syngenta získal súhlas amerického vládneho výboru pre zahraničné investície.

Americký vládny výbor pre zahraničné investície odsúhlasil plán čínskej spoločnosti China National Chemical Corp (ChemChina) kúpiť švajčiarsky agrochemický koncern Syngenta. ChemChina o tom informovala v pondelok. Pre akvizíciu za 43 mld. USD je ešte potrebné schválenie zo strany protimonopolného úradu a iných regulátorov v USA a ďalších krajinách, uviedla štátna firma ChemChina vo vyhlásení. Ak sa akvizícia zrealizuje, pôjde o doteraz najväčšiu zahraničnú akvizíciu uskutočnenú čínskou firmou. Hodnota akcií koncernu Syngenta v pondelok stúpla o vyše 11 percent na 423 švajčiarskych frankov (CHF) za kus.

Záujem o kúpu firmy Syngenta je súčasťou série globálnych akvizícií uskutočňovaných čínskymi firmami, ktoré majú záujem o technológie, obchodné značky a nové trhy, aby urýchlili svoj rozvoj. ChemChina od roku 2010 na akvizície vynaložila viac ako 60 mld. USD. Kúpila napríklad talianskeho výrobcu pneumatík Pirelli, nórsku chemickú firmu Elkem a nemeckú spoločnosť KraussMaffei, ktorá je výrobcom strojov na produkciu a spracovanie plastov a gumy. Šéf spoločnosti ChemChina Ren Jianxin vyjadril nádej, že sa mu podarí posilniť prítomnosť koncernu Syngenta v Číne a v iných nových trhových ekonomikách.

(1 EUR = 1,1326 USD)

(1 EUR = 1,0852 CHF)

Súvisiace články

Aktuálne správy