Pfizer kupuje firmu Medivation za 14 mld. USD

Dohodu schválili predstavenstvá oboch firiem, s dokončením transakcie sa počíta v treťom alebo štvrtom kvartáli tohto roka

Americký farmaceutický gigant Pfizer kupuje konkurenčnú firmu Medivation za zhruba 14 mld. USD. Dohodu schválili v pondelok predstavenstvá oboch firiem. S dokončením transakcie sa podľa agentúry AP počíta v treťom alebo štvrtom kvartáli tohto roka. Pfizer za jednu akciu konkurenta zaplatí 81,50 USD. V porovnaní s hodnotou, na ktorej akcie firmy uzatvorili piatkové obchodovanie, to znamená viac ako 19-percentnú prirážku.

Medivation so sídlom v San Franciscu vyrába prípravok Xtandi na liečbu rakoviny prostaty. Liek, ktorého predaj už odobrili regulačné úrady v USA, by mal do roku 2020 podľa odhadov generovať tržby v objeme 5,7 mld. USD. Pfizer má v portfóliu prípravok na liečbu rakoviny prsníka, ako aj viacero ďalších onkologických produktov.

V apríli Pfizer Inc a írska spoločnosť Allergan Plc ukončili rokovania o zlúčení za 160 mld. USD. Rozhodnutiu o zrušení najväčšej transakcie vo farmaceutickom priemysle predchádzalo zverejnenie nových pravidiel amerického ministerstva financií, ktoré firmám sťažujú presun sídla do zahraničia s cieľom znížiť si daňový základ.

(1 EUR = 1,1326 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy