Fed sa priblížil k dosiahnutiu svojich cieľov

Inflácia a nezamestnanosť sa priblížili k cieľovým hodnotám a hospodársky rast bude v nasledujúcich kvartáloch pravdepodobne zrýchľovať, tvrdí zástupca šéfky Federálneho rezervného systému Stanley Fischer

Zamestnanosť a miera inflácie v USA sa priblížili k hodnotám, ktoré si americká centrálna banka (Fed) stanovila ako cieľové. Vyhlásil to v nedeľu zástupca šéfky Federálneho rezervného systému Stanley Fischer. Pracovné miesta v porovnaní s vlaňajškom pribúdajú síce pomalším, avšak "viac než postačujúcom tempom" a podmienky na trhu práce sa budú ďalej zlepšovať, uviedol Fischer podľa portálu bbc.com. Ako dodal, na dosah k dvojpercentnému cieľu sa po očistení o kolísavé ceny potravín a energií priblížila aj medziročná inflácia a hospodársky rast by sa mal v nasledujúcich kvartáloch zrýchľovať.

Ekonomika sa po finančnej kríze v pomerne krátkom čase zotavila z hlbokej recesie a dosiahla "takmer plnú zamestnanosť", uviedol viceprezident Fed-u na konferencii v Colorade. K tempu sprísňovania menovej politiky sa Fischer konkrétne nevyjadril, jeho výroky však podľa bbc.com prospievajú očakávaniam, že Fed zvýši úrokové sadzby v ďalšej časti roka.

Základnú úrokovú sadzbu predstavitelia americkej centrálnej banky minulý mesiac ponechali na úrovni 0,25 až 0,50 %. V tomto rozpätí sa nachádza od vlaňajšieho decembra, kedy ju Fed zvýšil prvýkrát po deviatich rokoch. Možnosť, že centrálna banka zvýši sadzby už na svojom najbližšom septembrovom zasadnutí, minulý týždeň pripustil šéf pobočky Fed-u v New Yorku William Dudley.

Súvisiace články

Aktuálne správy