OĽaNO-NOVA: Ekonomické opatrenia vlády nakoniec najviac zaťažia…

VYJADRENIE: OĽaNO-NOVA: Ekonomické opatrenia vlády nakoniec najviac zaťažia bežných ľudíBratislava 19. augusta (TASR) – Poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) vnímajú pripravované ekonomické opatrenia vlády ako kroky, ktoré negatívne ovplyvnia najmä podnikateľské prostredie na Slovensku. Tento štýl opatrení v konečnom dôsledku najviac zaťaží najmä bežných ľudí.
Rozpočet nie je reformný, neobsahuje štrukturálne zmeny ani zásadné zvýšenie financií pre dlhodobo podfinancované rezorty, ako sú školstvo či zdravotníctvo. Zdravotníctvo dostane dokonca o 94 miliónov eur menej oproti minulému roku, čo ohrozí dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov.
Vláda plánuje minúť na budúci rok o 2,4 miliardy eur viac, ako sú odhadované príjmy. Naďalej tak pokračuje zadlžovanie Slovenska. Druhá Ficová vláda zvýšila dlh o viac ako 10 miliárd eur (nárast o 36 percent). Predložený návrh rozpočtu na roku 2017 je dôkazom toho, že aj súčasná vláda naďalej nehodlá rešpektovať svoj záväzok znižovať verejný dlh. Hoci pre ekonomický rast rastú aj daňové príjmy, nedostatočne sa to premieta do úsilia vlády do znižovania schodku.
“Čísla v rozpočte nie sú reálne. Všetci dobre vieme, že Ficova vláda nedodržala ani v minulom či v tomto roku naplánovaný deficit verejných financií. Kažimírové čísla sú kamufláž a maľovanie lepšieho stavu než aká je skutočnosť,“ pripomína poslanec za hnutie OĽANO-NOVA Eduard Heger.
Zároveň tvrdí, že rozpočet je jasným dôkazom o rezignovaní vlády na zlepšovanie podnikateľského prostredia. “Naopak, vláda vyťahuje peniaze z vreciek občanov, živnostníkov a podnikateľov. Zvyšovanie daní a odvodov pokračuje aj po nástupe ďalšej Ficovej vlády. V budúcom roku firmy zaplatia najmenej 66 miliónov eur navyše.“
Podnikateľov zaťaží aj nová daň z dividend alebo registračná daň na autá. Daňové licencie nie sú stále zrušené a na živnostníkov vláda taktiež zabudla. Napríklad v podobe vyšších paušálnych výdavkov, ktoré vládne strany voličom sľúbili.
“Vláda rezignovala na vyrovnaný rozpočet, hoci to koaličné strany pred voľbami sľubovali občanom. Pôvodný návrh na vyrovnaný rozpočet v roku 2018 vláda vymenila za volebný rok 2020, v ktorom je minimálna šanca, že to zrealizujú. Príjmy štátu to umožňujú, ale vládny zlepenec sa rozhodol radšej vybrané peniaze prejesť a rozkradnúť,“ doplnil líder hnutia Igor Matovič.
TASR o tom informovali poslanci Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA Igor Matovič a Eduard Heger.

Súvisiace články

Aktuálne správy