Prebytok gréckeho bežného účtu sa v júni takmer zdvojnásobil

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka sa v júni v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka takmer zdvojnásobil, k čomu prispel najmä vývoj na účtoch primárnych a sekundárnych príjmov. Čiastočne sa však pod pozitívny výsledok podpísal aj mierny pokles obchodného deficitu. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje gréckej centrálnej banky.
Národná banka Grécka uviedla, že prebytok na bežnom účte platobnej bilancie dosiahol v júni 1,01 miliardy eur, zatiaľ čo v júni minulého roka to bolo 508,9 milióna eur. Výrazne sa na tom podieľal vývoj účtu primárnych príjmov. V júni tohto roka zaznamenal prebytok 145,8 milióna eur, zatiaľ čo v júni 2015 vykázal deficit na úrovni 22,7 milióna eur.
Podobne sa vyvíjal aj účet sekundárnych príjmov. Zatiaľ čo v júni minulého roka vykázal schodok na úrovni 95,5 milióna eur, v júni tohto roka už evidoval prebytok 111,6 milióna eur.
Zlepšila sa aj situácia v oblasti obchodnej bilancie. Obchodný deficit dosiahol 1,41 miliardy eur oproti 1,47 miliardy eur v rovnakom mesiaci minulého roka. Naopak, prebytok v bilancii služieb medziročne klesol, a to na 2,15 miliardy z 2,30 miliardy eur.
Za obdobie január až jún tohto roka zaznamenalo Grécko výrazné zníženie deficitu na bežnom účte platobnej bilancie. Za 1. polrok 2015 dosiahol 3,88 miliardy eur, za prvých šesť mesiacov tohto roka to už bolo len 2,50 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy