Priemerná mzda v Maďarsku v júni vzrástla o 5,7 %

Priemerný hrubý júnový zárobok zamestnanca na celý úväzok bol v sume 259 900 forintov.

Priemerná hrubá mzda v Maďarsku v júni medziročne stúpla o 5,7 percenta na 259 900 forintov (HUF). Ide o priemernú mzdu zamestnancov pracujúcich na celý úväzok v súkromných firmách, ktoré majú päť a viac zamestnancov, a v rozpočtových a neziskových organizáciách. Priemerná čistá mzda bez zohľadnenia daňových úľav pre rodiny bola v júni vo výške 172 800 HUF. Medziročne sa čistá mzda zvýšila o 7,3 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke maďarský štatistický úrad KSH.

Za obdobie januára až júna sa priemerná hrubá mzda v Maďarsku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšila o 6 percent na 258 tis. HUF. Priemerná čistá mzda za január až jún bez zohľadnenia daňových úľav pre rodiny medziročne stúpla o 7,6 percenta na 171 600 HUF. Čistá mzda v prvom polroku posilnila výraznejšie ako hrubý zárobok vďaka tomu, že v Maďarsku sa o 1 percentuálny bod znížila sadzba dane z osobných príjmov.

Najvyššie zárobky počas obdobia januára až júna boli v Maďarsku vo finančníctve a poisťovníctve. Priemerný hrubý plat v tomto sektore bol v sume 527 200 HUF. Najmenej počas januára až júna v krajine zarábali v odvetví zdravotníckych a sociálnych služieb, a to 149 400 HUF.

(1 EUR = 310,42 HUF)

Súvisiace články

Aktuálne správy