Svetovým bankárom sa darí, pozrite si koľko zarábajú

, Bloomberg,reuters Foto: SITA/AP

Kým riaditelia najväčších svetových firiem si medziročne pohoršili, u bankárov to bolo naopak. Finančná odmena najlepšie plateného bankára sveta, šéfa JP Morgan Chase Jamieho Dimona, predstavovala v minulom roku 27,6 milióna dolárov.

Do tejto sumy sú zahrnuté všetky bonusy, akcie aj opcie. Dimon z pomyselného trónu zosadil šéfa Goldman Sachs Lloyda Blankfeina, ktorý bol najlepšie plateným finančníkom v predchádzajúcich dvoch rokoch. Dimonov plat pritom vzrástol medziročne o 36 percent z 20,2 milióna dolárov a súhlasilo s tým viac než deväťdesiat percent akcionárov banky.

Lloyd Blankfein
Možno aj vďaka tomu šéf JP Morgan nedávno oznámil, že sa počas troch rokov zvýši minimálnu mzda približne 18 tisícom pracovníkov banky asi o 20 percent. Ich plat by mal vzrásť zo súčasných 10,15 dolára na 12 dolárov za hodinu.

Jamie Dimon
Medzi platmi amerických kapitánov finančného dimonpriemyslu a ich európskymi partnermi panujú zásadné rozdiely. V priemere vychádza, že CEO amerického finančného domu, ako je Goldman Sachs, Citi, Wells Fargo, Bank of America alebo JPMorgan Chase, berie 20,7 milióna dolárov, zatiaľ čo ich európski kolegovia  zhruba "len" polovicu, 10,4 milióna dolárov. Ale napríklad plat šéfa francúzskej Société Générale Frédérica Oudéa sa vyšplhal na štyri milióny dolárov. Finančníci sú presvedčení, že si svoje vysoko nadštandardné príjmy zaslúžia. "Riadiť tieto firmy v posledných rokoch bolo peklo, aké si nikto nedokáže predstaviť," povedal Bill Smead zo spoločnosti Smead Capital, ktorá spravuje aktíva vo výške 2,4 miliardy dolárov. Vysoké platy podľa neho odrážajú to, ako sa šéfovia bánk dokázali vysporiadať s rekordne nízkymi sadzbami a stále prísnejšou reguláciou.

Frédéric Oudéa
Bankári majú ale šťastie. Podľa teraz zverejnenej štúdie washingtonského think-tanku Economic Policy Institute priemerný plat šéfov 350 najväčších amerických firiem medziročne klesol na 15,5 milióna dolárov. To je stále 276krát viac ako plat typického zamestnanca.

O rok skôr predstavoval priemerný plat výkonného riaditeľa veľkej americkej spoločnosti 16,3 milióna dolárov a pomer voči platu zamestnanca tak dosahoval 302 násobok. "Platy najvyššie postavených manažérov sú niečo, čo zvyčajne neklesá, ak nedôjde k nejakému spľasnutia bubliny, ako bola tá technologická z roku 2000 alebo neskoršia finančná kríza," uviedol autor štúdie, ekonóm Lawrence Mishel.

Celkový pokles príjmov však možno pripísať na vrub akciám, ktoré sú tiež súčasťou finančnej odmeny riaditeľov firiem. Keď akciový trh v minulom roku padal, prepadli sa aj príjmy kapitánov amerického priemyslu. Podľa Economic Policy Institute vo chvíli, keď porastú akcie, zdvihnú sa aj platy. Avšak v porovnaní s rokom 2008, keď vypukla svetová finančná kríza, sa finančné odmeny týchto ľudí zdvihli o 50 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy