Nový trend: Za nedojedené jedlo vás čaká pokuta

, the local Foto: YT/moveiclips

Zatiaľ tento fenomén registrujú len v nemeckých reštauráciách, ako informuje server The Local. Ale plytvanie jedlom nie je len tamojšia špecialita.

Celý rad nemeckých reštaurácií sa snaží zabrániť svojráznym spôsobom plytvaniu potravinami. Konzumenti preto budú v niektorých stravovacích zariadeniach nútení zaplatiť pokuty za to, že nezjedia všetko, čo dostanú na tanieri.

Nový spôsob vyberania poplatkov zaviedol napríklad podnik Yuoki v nemeckom Stuttgarte. Je to miesto, kde si môžu stravníci dať napríklad japonské sushi. Svojich hostí začalo pokutovať za nedojedené jedlo. Je to tzv all U can eat reštika, zákazník tu môže počas dvoch hodín zjesť prakticky neobmedzené množstvo jedla za jednotnú cenu, často sa ale stáva, že si hosť objedná ďalšie jedlo, ktoré už nezje. Po novom sa bude za zvyšky platiť symbolická pokuta 1 euro.

Do trendu sa zapojila aj japonská reštaurácia Okinii v Düsseldorfe. Tá tiež ponúka neobmedzenú konzumáciu pokrmov, za každý nedojedený tanier so studeným jedlom ale stravníci zaplatia 1 euro a 2 eurá za tanier s teplým jedlom.

Podobne sa zachovala aj čínsko-mongolská reštaurácia Himalaya. Tá konzumentom účtuje 2 eurá za každých 100 gramov nedojedeného jedla. Server ale uvádza, že pokuty zákazníkov neodradili. Niektoré z vybraných poplatkov navyše idú na dobročinné účely.

Súvisiace články

Aktuálne správy