Najviac úrazových dávok v 1. polroku bolo za poranenie rúk a nôh

Posudkoví lekári Sociálnej poisťovne v 1. polroku 2016 posúdili 222 prípadov žiadostí o úrazovú rentu, čo je o 46 prípadov menej ako v 1. polroku 2015. Podmienku na vznik nároku na úrazovú dávku, teda pokles pracovnej schopnosti poškodeného o viac ako 40 %, splnilo 187 žiadajúcich občanov, v 35 prípadoch nárok nevznikol.
Najčastejším medicínskym dôvodom pri pracovných úrazoch boli neskoré následky poranení, otráv a iné následky vonkajších príčin (15), poranenia kolena a predkolenia (15), poranenia brucha, drieku, driekovej chrbtice a panvy (10), poranenia zápästia a ruky (9) a poranenia krku (7).
Príčinami chorôb z povolania boli najmä choroba z dlhodobého, nadmerného a jednostranného zaťaženia končatín – ochorenia kostí, kĺbov, šliach a nervov končatín (55), choroba z vibrácií (12) a choroba z fosforu a jeho zlúčenín (8).
Poisťovňa v I. polroku tohto roka posúdila zdravotný stav pre nárok na jednorazové vyrovnanie, podmienkou je miera poklesu pracovnej schopnosti najmenej 10 %, celkom 40 osobám. V 29 prípadoch bola podmienka splnená, nárok na dávku nevznikol 11 žiadajúcim.
Posudkoví lekári zároveň vykonali kontrolu 1618 lekárskych posudkov vydaných ošetrujúcimi lekármi na účely náhrady za bolesť a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia. V 458 prípadoch nesúhlasili s bodovým ohodnotením ošetrujúcich lekárov.
V súvislosti s dávkou náhrady nákladov spojených s liečením posudkoví lekári skontrolovali účelnosť vynaložených nákladov 442 poberateľom tejto úrazovej dávky. V 370 prípadoch bola dávka priznaná v plnej výške, 72 poberateľom posudkoví lekári po kontrole dávku krátili.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy