Fed straší s rastom sadzieb, čo by to znamenalo pre ECB?

, ČSOB;patria Foto: SITA/AP

Americký Fed včera zastavil rozbehnutú párty na trhoch a pripomenul, komu investori do veľkej miery vďačia za dobrý výkon akcií. Centrálnym bankám a predpokladu, že peniaze zostanú vo vyspelých ekonomikách super-lacné alebo budú v niektorých prípadoch ešte lacnejšie.

Tento predpoklad včera zneistil vplyvný šéf newyorského Fedu William Dudley, ktorý inak vystupuje prevažne ako holubica. V televíznom rozhovore znovu vrátil do hry možný rast sadzieb v Amerike už na septembrovom zasadnutí. S tým dnes trhy prakticky nepočítajú, dávajú tomu pravdepodobnosť iba 20 %. Čo by takýto nečakaný krok znamenal pre ECB?

Ak by krok Fedu pomohol posilniť dolár a oslabiť euro, mohlo by sa to ECB teoreticky páčiť. Bohužiaľ by pravdepodobne nezostalo len pri tom. Prvý pokus o rast sadzieb na začiatku roka 2016 naštartoval paniku na rozvíjajúcich sa trhoch vrátane Číny a vo finále zrazil do kolien aj vyspelé akciové trhy. Dole išla aj cena ropy a inflačné očakávania a to sa centrálnym bankárom veľmi nepáčilo. ECB nakoniec bola nútená menové kohútiky paradoxne uvoľniť. Nečakané zvýšenie sadzieb v USA by tak aj tentoraz mohlo vyvolať v Európe vo finále úplne opačnú reakciu – uvoľnenie menových kohútov, najpravdepodobnejšie je natiahnutie termínov priamej tlače peňazí prostredníctvom kvantitatívneho uvoľňovania.

Ak Fed zostane v režime spánku a sadzby zvýši najskôr na konci tohto roka, môže v najbližších mesiacoch podľa nás v režime spánku zostať aj ECB. Viac z úvah amerických centrálnych bankárov poodhalí dnešná  zápisnica z posledného zasadnutia Fedu a predovšetkým vystúpenie šéfky Fedu Yellenovej na stretnutí centrálnych bankárov v Jackson Hole budúci týždeň.

 

Autormi sú Jan Čermák a Jan Bureš, ČSOB Investičné výskum.

Súvisiace články

Aktuálne správy