Novodobý Titanic: Globálne dôchodkové systémy sú stále viac vystavované riziku

, Bloomberg Foto: thinkstock

Predstavte si firmu, ktorá mieri smerom k záhube, pretože sa len arogantne rúti za krátkodobými ziskmi. Niektorí ľudia z jej vedenia sú si toho vedomí, ale ich názor je ignorovaný. Nič netušiaci zákazníci všetko zistia až vo chvíli, keď už bude neskoro a problémy dopadnú najmä na tých najchudobnejších.

Je možné, že tento príbeh Titanicu, ktorý bol považovaný za nepotopiteľný, ale nakoniec klesol ku dnu, sa týka aj globálneho dôchodkového systému. Sadzby sa nachádzajú na extrémne nízkych hodnotách, ceny akcií a dlhopisov ležia naopak mimoriadne vysoko a nájsť bezpečnú investíciu, ktorá zaistí príjem v penzii, je stále zložitejšie. Správcovia penzijných fondov a investičných spoločností sú v ťažkej pozícii, v ktorej sú nútení investovať do rizikovejších aktív, aby splnili svoje ciele týkajúce sa návratnosti. To znamená, že sme stále viac vystavení riziku a potenciálnym stratám, ktoré by v prípade svojho vzniku nebolo možné rýchlo pokryť.

Dlhodobá finančná bezpečnosť je daná budúcou návratnosťou, koreláciou medzi jednotlivými investičnými aktívami a celkovou volatilitou trhov. Pri všetkých troch kategóriách je výhľad stále neistejší. Čo môžu investori realisticky očakávať? Dlhopisové trhy už neponúkajú zmysluplnú návratnosť, výnimkou sú len skutočne rizikové obligácie, pri ktorých existuje veľké riziko defaultu dlžníka. Ide o takzvané junk dlhopisy, ktoré vydávajú korporácie aj niektoré vlády. Vysoko kvalitné distribučné akcie potom dosiahli vysoké valuácie.

Diverzifikácia už dnes neprináša také pozitíva ako predtým, aj keď je stále potrebná. Volatilita sa drží na vysokých úrovniach a rastie pravdepodobnosť toho, že investície stratia svoju hodnotu presne v čase, keď budeme v dôchodku naše peniaze najviac potrebovať. Pod najväčším tlakom sú teraz správcovia podfinancovaných penzijných fondov. Tí sa musia najviac snažiť o zvýšenie návratnosti, teda podstupujú najrizikovejšie investície. Avšak aj dobre financované fondy budú mať problémy s dosiahnutím návratnosti, na ktorú boli predtým zvyknuté.


Ak sa máme vyhnúť pohrome, musíme zvážiť tri možnosti.
– musíme byť realistickejší ohľadom návratnosti, ktorú nám fondy môžu ponúknuť v rámci zvyčajne podstupované miery rizika.
– musíme podporiť úspory a zvýšiť naše príjmy. Hlavne tí najzraniteľnejší ľudia musia mať dosť prostriedkov, ktoré môžu použiť počas svojho dôchodku.
– investičné fondy musia byť transparentné ohľadom rizika, ktoré podstupujú, a musia  ponúkať aj možnosť investovať s menším rizikom, ale aj nižšou návratnosťou.


Pokiaľ nedôjde k rýchlej zmene, dôchodkový systém by mohol skončiť ako Titanic. Podobne ako jeho cestujúci by potom i mnohí  z nás čelili devastujúcim dôsledkom. A podobne ako v prípade druhej a tretej triedy cestujúcich na Titanicu by sa problémy týkali najmä ľudí s nižšími príjmami.

Autorom je investor Mohamed A. El-Erian.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy