Dokázali to! Manželský pár dal dokopy za štyri roky milión, do predčasného dôchodku sa poberú ako štyridsiatnici

, CNBC Foto: 1500days.com;twitter/retirein1500

V roku 2013 si Carl a Mindy dali záväzok, začnú sporiť aby mohli opustiť svoj hektický pracovný kolobeh.

"Mal som za sebou jeden z tých hrozných dní v práci," spomína si 42-ročný počítačový programátor Carl. "Mal som vtedy 38 rokov a povedal som si, že neexistuje, aby som takto žil, kým budem mať 62 alebo 65 rokov, čo je vek kedy sa odchádza do dôchodku."

Pre manželský pár s dvoma deťmi to bola dostatočná inšpirácia. Vypočítali si, že na splnenie tohto cieľa, predčasného odchodu do dôchodku.  potrebujú do februára 2017 ušetriť asi milión dolárov, a nemať žiaden dlh. Týmto spôsobom budú môcť odísť do dôchodku po 1500 dňoch, vo veku 43 rokov. Svoj cieľ dosiahli v predstihu, v apríli 2016, teraz sa snažia dosiahnuť úspory na úrovni 1 120 000 dolárov do februára budúceho roka – do termínu ich oficiálneho odchodu do dôchodku.

Dobrou správou je, že nejde o nič výnimočné,podľa ich slov dokážete urobiť to isté a pritom nemusíte byť investičný bankár, ktorý sa prehrabáva v miliónoch. Chce to "bystré rozhodnutia spolu s premysleným programom úspor a investícií," píše pár na svojom blogu.

Tu je krátky pohľad na to, ako presne Carl a Mindy premenili svoj sen na skutočnosť.

Pár začal tým, že si spravil analýzu výdavkov. "Spolu s mojou ženou sme spísali všetky naše náklady," vysvetľuje Carl na svojom blogu. "Vždy, keď sme sa vrátili z nákupov, alebo sme zaplatili účty, pripísali sme položku do výdavkov."

Po vyhodnotení to zaokrúhlili, že v rámci zavedeného životného štýlu by potrebovali na živobytie 24 000 dolárov ročne. Aby mali aj niečo na nečakané výdavky, potrebovali vankúš vo výške 6000 dolárov, čiže to ročne vychádzalo na 30 000. Následne použili mierne kontroverzné štvorpercentné pravidlo. Vďaka nemu dospeli k čiastke, ktorú si mohli dovoliť odkladať ako úspory na penziu každý rok. "Na základe pravidla o 4 % by sme na dôchodok  potrebovali mať 800 000 dolárov bez dlhov," napísal Carl na blogu v roku 2013. "Avšak, rád by som pomohol svojim deťom s financovaním štúdií, takže potrebujeme až milión dolárov pre odchod na predčasný dôchodok."

Ešte dávno predtým sa zaviazali, že budú pravidelne , na mesačnej báze investovať 2000 dolárov. Ich portfólio v roku 2013 už malo hodnotu 570 000 a za 1500 dní by mohlo narásť na milión dolárov. A odkiaľ mali už spomenutých 570 000? Roky budovali svoje  portfólio, aby maximalizovali výnos pre odchod do dôchodku. Zhltlo im to celkom slušnú časť príjmov, hoci ako Carl poznamenal, programovanie je celkom dobre platená práca, ale ďalšie detaily už neprezradil.  

Potom, čo sa pár dohodol na minimálne dvoch tisíckach mesačne, okamžite hľadal spôsoby, ako znížiť svoje náklady. Je to dobrý východiskový bod pre každého, povedal manželský pár pre televíziu CNBC. Je to "niečo, čo môžete urobiť okamžite." Tiež odporúčame spisovať každý jeden výdavok, čo vám umožní presne vidieť, koľko peňazí míňate a kde sa otvára priestor pre šetrenie.

"Budete prekvapení," hovoria. "Začali sme to takto praktizovať a nestačili sme sa diviť, keď sme sa pozreli koľko sme minuli na potraviny. Čo sme si vôbec mysleli? " Potom, čo si takto prehodnotíte položku po položke, uvidíte, kde je reálne, aby ste svoje náklady znížili."

Krátko po prijatí rozhodnutia, že bude lepšie, ak manželia odídu do predčasného dôchodku, pár predal svoj dom pri jazere vo Wisconsine a celá rodina sa presťahovala do menšieho v Colorade. To znamenalo splácať podstatne menšiu hypotéku. Dodávajú, že strata 3500 štvorcových stôp, o ktoré prišli presťahovaním sa, nepredstavovalo pri pocite šťastia absolútne nič. Zároveň poznamenávajú, že za odsťahovaním sa do Colorada treba hľadať z veľkej časti možnosť, že si ako štyridsiatnici dokážu odísť do dôchodku s miliónovým portfóliom. "Ak by ste žili v San Franciscu alebo na Manhattane, nemyslím si, že by ste toho boli schopní, ale vďaka tomu, že žijeme v oblasti s veľmi nízkymi nákladmi v Colorade, kde je život celkom lacný, môžeme si dovoliť odkladať dve tisícky mesačne."

Ďalej sa pár zameral na to, ako by dokázal zarábať viac. Carlov príjem pochádza z blogovania,  ale tiež pracuje ako údržbár pri rôznych opravách v domácnostiach a píše aplikácie pre smartfóny. Mindy, ktorá bola predtým mamou na plný úväzok, si v súčasnosti zarába ako autorka textov pre  webstránky zamerané na realitné investície. Tiež publikuje prostredníctvom svojho blogu. Obaja majú v pláne vo svojej práci pokračovať aj po odchode do dôchodku.

Pár sa snaží rozumne investovať. Vrátane nákupu svojho dnešného domova za 176 000 dolárov, podľa odhadov hodnota ich nehnuteľnosti stúpla na viac ako 400 000. Ďalšiu veľkú investičnú príležitosť vidí manželský pár na akciovom trhu. Aj keď sa všeobecne neodporúča výber jednotlivých konkrétnych akcií, čo je oveľa rizikovejšie a drahšie ako investície do indexových fondov, dvojica bola úspešná pri kúpe akcií Facebooku. "Nechcem sa tým chváliť, lebo to nie je môj bežný prístup, ale podarilo sa mi za dve tisícky nakúpiť akcie Facebooku za približne 30 dolárov za akciu a teraz je ich hodnota na viac ako 120 dolárov za akciu," povedal Carl.

Či už sa rozhodnete investovať do nehnuteľností alebo na akciovom trhu, alebo ani do jedného z nich, je dôležité, aby ste okrem zvyšovania zisku mysleli aj na rovnako dôležité úspory. Zaobstarať si rastúci príjem nie je tak jednoduché, ako zníženie nákladov, veď väčšina ľudí nepracuje dlhšie ako 40 hodín týždenne, vyjadrili sa manželia. Ako príklad na privyrobenie si spomínajú známych zástupcov zdieľanej ekonomiky: Uber, Lyft a Airbnb. "Zistila som, že nepotrebujem veľa peňazí," povedala Mindy. "Moja kvalita života sa nezmenila od čias čo sme sa dôkladnejšie zamerali na znižovanie nákladov. Nepotrebujem káblovú televíziu, nepotrebujem super-drahý paušál na telefón. Nechýbajú mi všetky tieto veci, pretože neboli v skutočnosti nikdy súčasťou môjho života," vyjadrila sa Mindy.

Súvisiace články

Aktuálne správy