Rozumne uvažujúci investor: Na čom záleží, čo mať pod kontrolou a na čo sa sústrediť

, The Irrelevant Investor Foto: thinkstock

Medvedi, býci, volatilita a stres. Výnosy v nasledujúcich rokoch môžu byť doslova o ničom. Z dlhodobejšieho hľadiska je ale šanca, že sa môžete dočkať stoviek percent. Ako si zachovať chladnú hlavu a zaradiť sa medzi rozumne uvažujúcich investorov?

Čo sa dá čakať od portfólia, ktoré na začiatku 80. rokov prinášalo pekný výnos vďaka tomu, že boli úrokové sadzby vysoko? Dnes je to opačne, ocenenie akcií je pomerne vysoké a úrokové sadzby sú na minimách. Akcie sú viac ako trojnásobne vyššie ako po poslednom veľkom medveďom trende i keď je pravda, že oproti maximu z roku 2007, sú silnejšie len zhruba o dve tretiny. Kvôli dvom hlbokým medvedím trhom od začiatku tisícročia nie sú nijako oslnivé ani výnosy za uplynulých 30 rokov.

Radšej ako do histórie by sme sa mali dívať do budúcna. Aj tu však platí, že trápenie sa budúcimi výnosmi nemá zmysel. Nikto nie je schopný predvídať ich ani na deň, ani na päťdesiat rokov dopredu. Pre skutočne dlhodobých investorov, ktorí majú väčšinu svojich peňazí v akciách, respektíve indexových nástrojoch, máme odporúčanie, čomu sa oplatí venovať pozornosť z ľudského, ale aj investičného hľadiska.


Na čom skutočne záleží:
– zdravie
– ľudský pokrok
– dlhodobé výnosy

Čo dokážete mať pod kontrolou:
– správanie sa k ostatným
– dobrý pocit zo seba samého
– rozumné investičné rozhodnutia

Na čo sa oplatí sústrediť:
– šťastný a produktívny život
– obklopenie sa dobrými ľuďmi
– nenechať si dlhodobý plán pokaziť súčasným trhovým prostredím


 

Súvisiace články

Aktuálne správy