Nálada amerických stavebníkov sa v auguste zlepšila

Index dôvery v stavebnom sektore USA, ktorý zostavujú americké Národné združenie stavebníkov (NAHB) a banka Wells Fargo, oproti júlu stúpol o 2 body na 60 bodov.

Nálada v americkom stavebnom sektore sa v auguste zlepšila. Stavebné firmy optimistickejšie hodnotia situáciu na trhu s obytnými nehnuteľnosťami, čo sa považuje za odzrkadlenie silného rastu predaja nových domov a rastu cien. Index dôvery v stavebnom sektore USA, ktorý zostavujú americké Národné združenie stavebníkov (NAHB) a banka Wells Fargo, v auguste stúpol o dva body na 60 bodov. V júli bol index podľa revidovaných údajov na úrovni 58 bodov. Index terajších podmienok predaja jednogeneračných rodinných domov posilnil o dva body na 65 bodov a index očakávaného predaja v najbližších šiestich mesiacoch si prilepšil o jeden bod na 66 bodov.

Predaj nových domov v USA v prvom polroku tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástol o 10,1 percenta. Pomohla tomu dobrá situácia na trhu práce a nízke úroky z hypotekárnych úverov. Americkí zamestnávatelia v júni vytvorili najviac nových pracovných miest za osem mesiacov a prijímanie nových pracovníkov bolo na dobrej úrovni aj v júli. Priemerné fixné úroky pri 30-ročných hypotekárnych úveroch boli v USA v minulom týždni 3,45 %. Pred rokom pritom boli vo výške 3,94 %.

V júni sa predaj nových domov na americkom trhu zrýchlil na sezónne upravenú ročnú mieru 592 tis. domov. Išlo o najrýchlejšie tempo predaja za viac ako osem rokov. Priemerná cena nového domu na americkom trhu sa v júni medziročne zvýšila o 6,1 percenta na 306 700 USD.

(1 EUR = 1,118 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy