Na čom všetkom sa dá zarobiť: Svadobný biznis trochu inak, aj družička môže mať svoju cenu

, BBC Foto: YT/Refinery29;bridesmaidforhire.com

Predstavte si, že na svojich svadobných fotkách pózujete s úplne cudzím človekom, ktorý ale má na nich svoje čestné miesto, rovnako ako na celej oslave. Nie je to nikto, kto by mal záujem o rozbitie práve sa potvrdzujúceho vzťahu, nie je to ani žiadna nová priateľka. Je to žena, ktorej ste zaplatili, aby tam bola. Profesionálna družička.

Pre väčšinu žien, ktoré už niekedy požiadali, aby sa stali družičkami, šlo o celkom náročné rozhodnutie. Musia dokázať žonglovať medzi rôznymi priateľstvami a rodinnými vzťahmi tak, aby nebodaj nezranili niečie city. Zároveň pôsobiť sebaisto, že organizácia celej oslavy je pod kontrolou. To môže byť neraz takmer nemožné.

Keď niekto plánuje svadbu, určite sa zaoberá aj otázkou, koho požiada aby prijal úlohu družičky. Určite ale nikomu nenapadne osloviť za týmto účelom profesionála. A to aj napriek tomu, že sa takáto možnosť ponúka. Jen Glantzová má 28-rokov, pôsobí ako profesionálna družička už dva roky. Myšlienka postaviť si biznis na takýchto službách, s vlastnou webstránkou Družička na prenájom, jej v hlave vzišla v čase, keď pracovala ako copywriter pre technologický startup. V tom čase ju dve priateľky požiadali, nezávislé na sebe, o rovnakú službu v rovnaký deň. Jej spolubývajúca vtedy poznamenala, že by sa v tomu mohla venovať profesionálne. "Bol to moment osvietenia," cituje Jen BBC. Neváhala zverejniť inzerát a odozva bola fenomenálna. "Nemohla som tomu uveriť, vedela som, že to o niečom svedčí," hovorí. V júni 2014 prišla so svojimi špecializovanými webstránkami a nová éra nájmu družičky sa mohla začať.

Služba je postavená na systéme balíčkov. Za 300 dolárov je v ponuke "virtuálna družička", ktorá zahŕňa aj osobné stretnutia počas ktorých pomôže neveste "vytvoriť zoznam úloh, vybrať správny deň, itinerár a rozpočet pre dokonalé svadobné dobrodružstvo". Jen je po celý čas ako konzultant na telefóne, alebo e-maile.

Ďalší balíček je dostupný tak pre družičky, ktoré potrebujú trochu pomôcť, ako aj nevesty. Pod názvom "na vašej strane" ho ponúka od 1000 dolárov. Je to v podstate neznámy sprievodca, ktorý je prítomný na celom svadobnom procese, vrátane svadobnej oslavy a je zachytený aj na svadobných fotografiách.

Potom sú tú ďalšie extra náklady, zvlášť spoplatnené služby. Napríklad náklady na dopravu profesionálnej družičky, či šaty, ktoré bude mať na slávnosti oblečené (áno, tieto jej po svadbe zostávajú). Pre porovnanie, priemerná americká svadba, keďže Jen žije v New Yorku, vychádza v regióne na 26 000 dolárov, pár stoviek navyše nemusí byť až tak veľa pre niektoré nevesty. Jen hovorí, že väčšinou si vystavuje za svoje služby účet na asi 3000 dolárov.

Prečo je ale o služby, aké ponúka Jen, taký záujem? Výber družičky sa totiž môže ukázať ako zlý od samého začiatku, plánovanie svadby a samotný veľký deň tak ležia omnoho viac na pleciach nevesty. Situácia, ktorá by nemala nikdy vzniknúť, ak je na mieste družičky za slovo vzatý odborník. Druhý najčastejší  dôvod pre oslovenie profesionála je o niečo smutnejší, keď žena jednoducho nemá priateľku, na ktorú by sa s takouto prosbou obrátila. Jen hovorí, že sa už stretla s oboma prípadmi. Kým niektoré z jej klientok mali šesť, alebo aj viac družičiek, iné ju vyhľadali, lebo nemali blízkych priateľov vôbec.

"To sa stáva, ak niekto v živote vyrastá sám, a po čase niektoré ženy zistia, že nevyhľadávali priateľstvá a preto sa nemajú na koho obrátiť. Ja sa snažím vytvoriť priateľský vzťah so všetkými svojimi klientmi, pracujem s nimi tri mesiace až jeden rok pred ich svadobným dňom, počas tohto obdobia si vybudujeme vzájomný vzťah. Vytváram emocionálnu podporu pre ženy, ktoré nemusia nutne mať ľudí okolo seba ďalších ľudí, ktorí im pomáhajú plánovať ich veľký deň a vysporiadať sa s nevyhnutným stresom."

Nikto, kto sa niekedy zapojil do plánovania svadby nebude pochybovať o tom, aké tlaky sú s tým spojené. Môžete si pomôcť profesionálom ako je Jen, ale čo v prípade, že sa v rovnakom termíne nakopí viacero svadieb?  "Môžem pracovať s piatimi až pätnástimi klientmi v jednom okamihu. Je to tvrdá práca, ale zo srdca ju milujem. Svadby v skutočnosti nie sú ničím magický a vôbec ničím dokonalým, sú stresujúce," hovorí.

V roku 2015 mala Jen viac ako 40 klientov. Zatiaľ má v tomto roku za sebou 25 svadieb. Obchody, zdá sa, idú dobre, občas dokonca potrebuje pomoc. Hlavne ak nevesta vyžaduje dve alebo tri družičky, alebo keď má byť na dvoch svadbách v rovnaký deň. Keď nastanú tieto situácie, musí sa po niekom poobzerať. Nie je to žiaden problém, nedá sa hovoriť o nedostatku ľudí, ktorí by chceli pre ňu  pracovať, má v talóne viac ako 10 000 záujemcov z celého sveta, ktorí sa prihlásili prostredníctvom aplikácie na jej internetovej stránke.

Občas je pre nevestu z nejakého dôvodu trápne, že sa v tejto veci obracia na profesionála. Jen to vníma ako komplikáciu. Z nejakého dôvodu, nevesta nemusí chcieť, aby jej rodina a priatelia, alebo dokonca jej nastávajúci vedeli, že si najala profesionála na pomoc. Táto situácia si vyžaduje, aby Jen prišla s dôveryhodným príbehom o tom, kedy a ako sa vzájomne spoznali. "Mám rada, ak je to čo najjednoduchšie, začína sa to zamotávať, ak majú ľudia príliš veľa otázok." Ale ako sama hovorí, dokáže prijať akúkoľvek úlohu, aby zabezpečila pre nevestu ideálny svadobný deň. Doteraz sa zantiaľ nič neprevalilo, ale hovorí, že raz už mala na mále.  "Svoje služby som musela počas jedného víkendu rozdeliť na dve svadby. Dve svadby a dva rôzne príbehy. Bolo náročné držať v hlave všetky detaily," priznáva.

Na jej webových stránkach nájdete len samé pozitívne recenzie. Bez ohľadu na dôvody, ktoré viedli nevesty k prenájmu služieb profesionálky, všetci ktorí jej zaplatili, sú jednoznačne spokojní s odvedenou prácou. A v čom je ukryté jej know-how, aký je vlastne rozdiel medzi ňou a tradičnou firmou na plánovanie svadby? "Firma vám naplánuje dejisko, výzdobu, dopravu a všetky tie veci okolo. Ja som tu zásadne pre ľudí, chcem, aby vyzerali a cítili sa dobre," vysvetľuje Jen. Aj keď sa samozrejme nebráni pracovať aj na iných úlohách, ak ju o to požiadajú. Po skončení oslavy sa ale mení na jednu z položiek svadobného účtu. 

Súvisiace články

Aktuálne správy