Zdravie za peniaze: Tie najlepšie indické nemocnice nakupujú obličky od chudobných dedinčanov, aby ich predali bohatým pacientom

, qz Foto: SITA/AP

V Indii ide o veľký obličkový biznis. Nedávno polícia zatkla päť špičkových lekárov z elitnej nemocnice v Bombaji, vrátane jej generálneho riaditeľa. Údajne sa podieľali na sofistikovanej honbe na ľudské orgány, chudobným vidiečanom odoberali predovšetkým obličky.

Vlnu razií spustil tip od zamestnanca nemocnice minulý mesiac, na základe ktorého polícia preverovala podozrivú transplantáciu. Istá žena darovala svoju obličku svojmu manželovi, ale ako vyšetrenie ukázalo, žena pochádzala z chudobných pomerov zo štátu Gudžarát a nemala žiaden vzťah s príjemcom orgánu. Podľa indického zákona však pacientom v núdzi môžu darovať orgány iba blízki príbuzní. Obchodovanie s ľudskými orgánmi je prísne zakázané a trestané vysokou pokutou i odňatím slobody. Vo vyhlásení nemocnica oznámila, že požiadala spoločnosť Ernst & Young o audit, aby prešetrila transplantačné operácie.

Škandál prichádza len niekoľko týždňov po tom, čo polícia zatkla Santosha Rauta, údajného zakladateľa masívnej medzinárodnej siete, ktorá sa podieľala na viac ako tisícke nelegálnych transplantácií obličiek v celej Indii, Nepále, Mjanmarsku, a na Srí Lanke. Táto sieť by mala byť prepojená aj s prípadmi v elitnej nemocnici v Bombaji. Mimochodom, Raut, ktorý bol zatknutý už dvakrát, z policajnej väzby utiekol.

V júni prebehla policajná razia na prestížnej Indraprastha Apollo Hospital v Dillí, kde sa údajne falšovali dokumenty medzi darcami tak, aby vytvárali s príjemcom príbuzenský vzťah. V skutočnosti sa ale darcom vyplácalo okolo 4500 amerických dolárov za obličku, ktorú vzápätí predali s náležitý ziskom. V Indii podľa platnej legislatívy môžu osoby bez príbuzenského vzťahu darovať obličky iba v prípade, že postup schváli vláda. Takto chce krajina bojovať proti peňažným transakciám za predaj orgánov. Ďalšou možnosťou sú orgány od mozgovo mŕtvych darcov, s povolením ich rodín, alebo od  mŕtvych. Doteraz sa však tieto voľby nepresadili.

Zhruba 200 tisíc Indov vyžaduje transplantáciu obličiek každý rok, dopyt výrazne prevyšuje ponuku. Ako inak, tento dopyt prispel k prosperujúcemu čiernemu trhu, kde sa dá sprostredkovaním zarobiť milióny rupií. Za transplantáciu si vyinkasujú parádnu sumu od pacientov, ale darca, zvyčajne zbedačený a zadlžený dedinčan, dostane smiešnu sumu. "Vo vzdialenejších dedinách v západnom Bengálsku a Bihare, žije väčšina dedinčanov s jednou obličkou a operácie prebiehajú na miestnej úrovni," tvrdí Rishi Kant z neziskovky Shakti vahini. "Je to prosperujúci trh i naďalej profitujúci z tých najchudobnejších,“ cituje jeho slová Hindustan Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy