Grécka ekonomika v 2. štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,3 %

Grécka ekonomika sa začína pomaly oživovať. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews. V 1. kvartáli 2016 sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi na sezónne upravenej báze zvýšil o 0,3 %, uviedol grécky štatistický úrad Elstat vo svojom prvom odhade.

Grécka ekonomika sa začína pomaly oživovať. Informovali o tom agentúry DPA a RTTNews.
V 1. kvartáli 2016 sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi na sezónne upravenej báze zvýšil o 0,3 %, uviedol grécky štatistický úrad Elstat vo svojom prvom odhade. V 1. štvrťroku grécka ekonomika klesla o 0,1 % a v poslednom kvartáli 2015 vzrástla o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa HDP od apríla do konca júna znížil o 0,7 % po 0,8-% poklese v prvých troch mesiacoch. Ekonómovia však počítali až s 1,8-% pádom.
Experti v Aténach predpokladajú, že turistický boom prispeje k tomu, že medziročný pokles sa do konca roka spomalí. Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici počíta do konca roka s oživením gréckej ekonomiky.
V roku 2017 sa počíta s miernym rastom gréckej ekonomiky. Krajina dostáva od roku 2010 od medzinárodných veriteľov záchranné úvery, ktoré ju zachránili pred platobnou neschopnosťou. Výmenou za finančnú pomoc realizuje tvrdé úsporné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy