Priemysel celej EÚ medzimesačne vzrástol, ale v SR klesol

Júnová priemyselná výroba celej Európskej únie v júni oproti máju posilnila o 0,5 %, ale na Slovensku priemyselná produkcia medzimesačne o 0,1 % oslabila.

Priemyselná produkcia eurozóny podľa sezónne upravených údajov v júni medzimesačne posilnila o 0,6 percenta a v rámci celej Európskej únie sa v porovnaní s májom zväčšila o 0,5 percenta. Medziročne júnová priemyselná výroba eurozóny vzrástla o 0,4 percenta a v rámci celej EÚ oproti júnu 2015 stúpla o 0,5 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.
Slovenská priemyselná výroba však v júni medzimesačne oslabila o 0,1 percenta. Medziročne bola produkcia slovenského priemyslu v júni vyššia o 2,2 percenta. V rámci krajín, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, najvýraznejší medziročný rast priemyselnej výroby v júni evidovali v Lotyšsku (7,9 %), Grécku (7,6 %) a v Slovinsku (6,1 %). Najväčší medziročný pokles nastal na Malte (-8,5 %), v Estónsku (-4,6 %) a vo Švédsku (-3,1 %).

Medzimesačne sa júnová priemyselná výroba najvýraznejšie zväčšila v Írsku (7,1 %), Bulharsku (3,9 %) a v Grécku (3,8 %). Najviac sa produkcia priemyselného odvetvia v júni oproti máju zmenšila v Estónsku (-3,1 %), Maďarsku (-2,3 %) a na Malte (-1,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy