Za všetkým hľadaj Android: Smiešna pokuta za porušenie ruských antitrustových pravidiel

, CNBC Foto: SITA/AP

Ruskí protimonopolní úradníci udelili pokutu Googlu vo výške 6,8 milióna dolárov. Ide o relatívne slabú sankciu, ktorá napriek tomu pribudla do rastúceho zoznamu globálnych regulačných problémov amerického vyhľadávacieho gigantu.

Ruské úrady vlani rozhodli, že Google zneužil svoje postavenie na trhu s operačným systémom Android, ktorý zvýhodňuje niektoré zo svojich digitálnych služieb oproti konkurencii, vrátane ruskej spoločnosti Yandex. Ako súčasť svojho rozhodnutia protimonopolný regulátor uviedol, že súperi Googlu neboli schopní zahrnúť svoje vlastné ponuky, ako sú digitálne mapy či vyhľadávanie do operačného systému Android, ktorý poháňa väčšinu inteligentných telefónov a iných mobilných zariadeniach v Rusku.

Vo včerajšom vyhlásení agentúra uviedla, že pravidlá hospodárskej súťaže platia pre všetky spoločnosti pôsobiace v krajine, vrátane tých zahraničných.

Google popiera porušenie pravidiel. "Dostali sme oznámenie o pokute od F.A.S. a budeme ho  dôkladne analyzovať, pred tým, než urobíme ďalšie kroky," uviedla spoločnosť Google vo svojom vyhlásení.

Google podľa štatistík dominuje v mnohých častiach sveta, ale doteraz sa mu nepodarilo ovládnuť trh v Rusku, kde si Yandex stále drží viac ako 50 percent pre vyhľadávanie na internete. Kým ruská pokuta vyznieva smiešne v porovnaní s ročným príjmom Google na úrovni 75 miliárd dolárov, dá sa považovať za ďalšiu komplikáciu pre spoločnosť v čase globálneho vyšetrovania hospodárskej súťaže ktorá sa voči spoločnosti vedie.

Margrethe Vestagerová, vrchná protimonopolná úradníčka Európskej únie, vystúpila proti Google v apríli s tým, že firma  nespravodlivo propaguje pomocou Androidu svoje vlastné služby ako sú Google Maps a Google Search, na úkor svojich konkurentov. Predstavitelia Európskej únie rovnako obvinili Google z nedodržiavania pravidiel hospodárskej súťaže, obvinil ho zo zvýhodňovania svojich vyhľadávacích služieb. Spoločnosť popiera previnenia v týchto prípadoch a tvrdí, že s firmami, ako je Yelp a Microsoft, súťaží korektne. Argumentuje aj tým, že výrobcovia mobilov môžu zdarma použiť služby založené na Androide poskytované konkurenciou Googlu. Google nezarába peniaze priamo z licencovania mobilného operačného systému, zarába na reklame a on-line vyhľadávaní.

Protimonopolné strasti internetového gigantu sa rozšírili aj za oceán. V USA Federálna obchodná komisia zvažovala žalobu na Google a jej prepojenie aktivít s Androidom. Americkí predstavitelia už dávnejšie skúmali, či spoločnosť nedáva nespravodlivo prednosť niektorej zo svojich služieb na úkor súperov v rámci svojho vyhľadávača, ale nakoniec sa rozhodla že žalobu nepodá.  

A v Indii, čo je jeden z rýchlo rastúcich trhov spoločnosti Google, národný protimonopolný úrad poslal vlani firme správu, v ktorej vyjadrila svoje znepokojenie nad dominanciou vyhľadávača. Indickí úradníci usúdili, že spoločnosť zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu pokiaľ ide o poradie v akom zaraďuje svoje služby pred konkurentov vo vyhľadávaní. Výsledná správa ale zverejnená nebola. 

Súvisiace články

Aktuálne správy