Nemecká ekonomika spomalila

Európske akciové indexy otvárajú obchodnú seansu v strate, kde najviac  stráca nemecký DAX, čo môže byť reakcia na rast z posledných dní, kedy vzrástol na nové high v tomto roku. Aktuálne sa DAX nachádza na úrovni 10 700 b. pričom vo štvrtok dosiahol až na úroveň 10 742b. Aktuálny pokles nemeckého indexu o 0,4 % je spôsobený spomalením  rastu najväčšej ekonomiky v Európe, čo ukazujú aj predbežné dáta.

Vývoj akciového indexu DAX:

Zdroj: Bloobmerg

Nemecká ekonomika za druhý kvartál rastie o 0,4 %, čo je v súlade z predpokladom analytikov, v predchádzajúcom mesiaci rástlo nemecké HDP o 0,7 %. Medziročne je však HDP neočistené o sezóne vplyvy pozitívne a rastie až o 3,1 %, predpoklad analytikov bol na úrovni 2,8 % a predchádzajúca hodnota je na úrovni 1,3 %. Tento ukazovateľ sa vykazuje aj v upravenej podobe, podľa ktorého si nemecká ekonomika pripisuje  1,8 % čo je rast z 1,6 % pri predpoklade 1,4 %.

Zaujímavosťou tohto týždňa bol aj včerajšia zatváracia cena amerických akciových indexov. Tie prvý krát od roku 1999 dosiahli spoločne na nové historické high.

Súvisiace články

Aktuálne správy