Mnohí dôchodcovia sa pre pôžičky pre príbuzných dostávajú do problémov

Dôchodcovia vo veku nad 65 rokov majú v priemere záväzky v sume presahujúcej 1055 eur. Často však ide o dlhy, ku ktorým sa seniori zaviažu kvôli svojim deťom a vnúčatám. Údaje vyplývajú zo štatistiky spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. Najviac dlžníkov vo veku nad 65 rokov pochádza z Košického kraja (vyše 18 %), najmenej z Bratislavského kraja (5 %).
Priemerný dlh žien v dôchodkovom veku je 1016 eur, zatiaľ čo u mužov je to 1115 eur. Pokiaľ by si dôchodca s priemerným slovenským dôchodkom vo výške necelých 415 eur ponechal iba životné minimum (198 eur) a zo zvyšku penzie splácal dlh, trvalo by umorenie záväzku bezmála 5 mesiacov. Iný príjem ako penziu dôchodcovia spravidla nemajú. Na Slovensku ich pracuje len okolo 120.000 z viac ako milióna ľudí poberajúcich starobný dôchodok.
„Starí ľudia chcú byť svojej rodine užitoční a pre svoje deti alebo vnúčatá by urobili čokoľvek. Preto sa často nechajú presvedčiť, aby na seba vzali úvery svojich príbuzných, ktorí si z rôznych dôvodov nemôžu požičať peniaze sami. S takými príbehmi sa naši poradcovia bohužiaľ stretávajú denne,“ hovorí Markéta Fixová zo spoločnosti KRUK. Podľa nej v prípade, že deti alebo vnúčatá prestanú dlh splácať, dostávajú sa seniori do celkom kritickej situácie. Z  údajov spoločnosti pritom vyplýva, že až 20 % zadlžených osôb, ktoré majú problémy so splácaním svojich záväzkov, si vo svojom mene požičalo peniaze pre niekoho iného.
Sociálna poisťovňa eviduje okolo 30.000 exekúcií na vyplácané dôchodky. V mnohých prípadoch je dôchodok taký nízky, že z neho nie je možné po odpočítaní životného minima vykonávať zrážky.

Súvisiace články

Aktuálne správy