Liter za smiešnych 25 centov: Kuvajťania si za benzín priplatia, nízka cena ropy u nich vyvoláva úplne opačný efekt

, CNN Money Foto: SITA/AP

Malá ropná veľmoc známa tým, že ťaží ropu veľmi lacno. Kvôli nízkym výkupným cenám ropy na trhu musel Kuvajt pristúpiť k sérii úsporných opatrení. Podobne ako ostatné krajiny, ktoré sú do značnej miery závislé na exporte fosílnych palív, jej totiž nízke ceny pôsobia straty v príjmoch.

CNN Money pripomína, že Kuvajt už v marci prišiel s reformami na čele so zavedením 10 % dane zo zisku firiem. V auguste vláda rozhodla o čiastočnom uvoľnení dotácií na ceny pohonných hmôt. To bude vo finále znamenať, že prémiové palivo na pumpách od septembra zdražie o 83 percent, bežný benzín by potom mal zdražieť o 42 percent. Aj tak bude ale výsledná cena z pohľadu Európanov ale aj Američanov rozprávková. Liter má podľa Moodys stáť 28 dolárových centov. Na slovenských pumpách je zhruba o euro drahší.

Kuvajt vďaka zdraženiu pravdepodobne aspoň na nejaký čas Kuvajt príde o štatút krajiny s najlacnejším benzínom. Podľa rebríčka Global Petrol Prices by sa po zdražení dostal za Saudskú Arábiu na delené druhé miesto s Alžírskom a Turkménskom. Takéto rebríčky sa ale v poslednom čase menia oveľa častejšie než bývalo zvykom. Tento rok sa už zvýšili regulované ceny napríklad aj v Saudskej Arábii, ktorá sa rovnako ako ďalšie štáty v Zálive snažia pod tlakom nízkych cien ropy reformovať ekonomiku tak, aby bola na tejto surovine menej závislá.

Ešte väčším šokom bolo tohtoročné zdraženie benzínu pre Venezuelčanov. Kým ešte vlani ste v tejto juhoamerickej krajine za plnú nádrž zaplatiť smiešny peniaz, vo februári prezident Nicolás Maduro zvýšil ceny o tisíce percent. 

Súvisiace články

Aktuálne správy