Nie si sám, kto sa dnes obzerá po zlate: Čaká nás nový rekord?

, CNBC Foto: thinkstock

Chuť investorov po zlate nepreukazuje žiadne známky slabnutia. Ako ukazujú údaje z World Gold Council, investície v prvej polovici roka 2016 boli rekordné.

Trend opúšťať fondy obchodovaných na burze (ETF) a radšej investovať do drahých kovov, je klasickým scenárom pri hľadaní bezpečného útočiska uprostred neistoty v globálnej ekonomike. Takéto hľadanie výnosu poslalo  cenu zlata v prvej polovici roka o 25 percent vyššie, čo je najväčší rast od roku 1980. Po prvý krát vôbec boli investície, skôr než šperky, najväčšou zložkou dopytu po zlate  po dvoch po sebe idúcich štvrťrokoch.

Dopyt investorov v prvých šiestich mesiacov roku 2016 dosiahol rekordných 1 064 ton. Pre porovnanie, bolo to o 16 percent viac než v prvej polovici roka 2009, kedy zúrila finančná kríza. V súčasnej geopolitickej neistote, ktorá zahŕňa nepokoje na Strednom východe, výsledok hlasovania o Brexite, prezidentské voľby v USA a ďalšiu taliansku bankovú krízu, sa aj individuálni investori stretávajú s historicky nízkymi úrokovými sadzbami na sporiacich účtoch. Obavy o budúcnosť ekonomiky je dostatočným motívom pre skupovanie zlatých tehličiek a mincí. Dopyt po nich vyskočil tento rok o 84 percent. Na druhej strane, trh so šperkami označil World Gold Council ako "anemický".

Zatiaľ, čo cena zlata ukazuje malé známky slabnutia, niektorí analytici sa obávajú, že aktivita bola poháňaná silnou túžbou fondov ETF dostať sa rýchlo späť na trh, a dopyt rovnako rýchlo opadne hneď, ako sa objavia náznaky oživenia. 


 

Súvisiace články

Aktuálne správy