Finančný svet si rozdelili USA a Európa: Prestaňte k nám pchať amerických šéfov!

, ČTK Foto: SITA/AP;TASR/AP

Svetová banka trpí krízou. Krízou vedenia. Rastú tlaky na zmenu spôsobu výberu jej prezidenta. Inak hrozí, že sa táto inštitúcia pre boj s chudobou stane na medzinárodnej scéne "anachronizmom". V otvorenom liste to podľa agentúry AFP tvrdí združenie zamestnancov banky.

"Bránime princípy dobrej správy, transparentnosti, rôznorodosti, medzinárodnej súťaže a výberu na základe zásluh. Bohužiaľ žiaden z týchto princípov nebol uplatnený pri menovaní predchádzajúcich prezidentov Svetovej banky," píše sa v liste.

Podľa nepísaného pravidla sa do čela banky vždy dostal Američan, zatiaľ čo Európania pravidelne obsadzujú najvyšší post v Medzinárodnom menovom fonde. A pravidlo dohovorené v štyridsiatych rokoch, ktoré z uchádzačov o šéfovské kreslá "globálnych" inštitúcia vopred vylučuje veľkú väčšinu svetovej populácie, sa napĺňa dodnes.

"Po desaťročia sme akceptovali tajné dohody, ktoré viedli k tomu, že dvanásťkrát za sebou bol menovaný do čela banky Američan. To sa musí zmeniť," žiadajú zamestnanci banky sídliacej vo Washingtone. Podľa nich je potrebné výber prezidenta SB otvoriť pre rôznych zahraničných kandidátov transparentne hodnotených podľa jasných profesijných kritérií.

Zástupcovia združenia, ktoré reprezentuje pätnásť tisíc zamestnancov banky, zároveň uvádzajú, že len tretina z nich si myslí, že chápe, kam súčasné vedenie pod americkým šéfom Jim Yong Kimom celú inštitúciu vedie. A túto situáciu dávajú za vinu práve tomu, že sa podľa nich top manažér spravodlivo nevyberá medzi najlepšími možnými kandidátmi.

Banka sa ale tomuto výkladu bráni. V reakcii uviedla, že zástupcovia členských štátov už v roku 2011 prijali pravidlá zabezpečujúce, aby výber šéfa inštitúcie bol "otvorený, založený na zásluhách a transparentný". Tieto pravidlá boli podľa hovorcu SB použité aj v roku 2012, kedy sa do čela banky dostal práve jej súčasný prezident a favorit USA Jim Yong Kim. Ten mal vtedy prvýkrát aj protikandidáta, ktorým bol bývalý minister financií Nigérie. Vyhral ale zase Američan. Kimov mandát skončí v júli budúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy