Nulové úrokové sadzby a nízka inflácia: Na nemeckom trhu sa schyľuje k dokonalej búrke, zasiahne aj zvyšok únie?

, Bloomberg, Jefferies Foto: TASR/AP

V európskej ekonomike je na obzore niečo, čo by sme radšej vidieť nechceli. Na nemeckom trhu sa nafukuje realitná bublina s bývaním, píše Jefferies.

Zatiaľ čo nízka inflácia môže predstavovať problém pre mnohé odvetvia, naopak v Nemecku dopomáha k oživeniu trhu s bývaním, uvádza vo svojej poznámke klientom Sean Darby a jeho tím z Jefferies. "Kombinácia rastu miezd s negatívnym výnosom bundov spolu so spiacou infláciou a prekvitajúcim prebytkom bežného účtu spôsobuje na nemeckom trhu s nehnuteľnosťami oživenie. V porovnaní so západnými trhmi, nemecký realitný trh začína z omnoho nižšieho základu a tiež pomerne priaznivo vyznieva v porovnaní cien. Sme býkmi čo sa týka nemeckého realitného trhu, rovnako ako v prípade DAX."

Európska centrálna banka drží úrokové sadzby na 0,4 %. Zníženie úrokových sadzieb je nástroj pre zvýšenie inflácie a pre zabezpečenie rastu. Záporné úrokové sadzby sú určené na podporu pôžičiek, dokážu odradiť tlak na meny, a stimulovať rast.

Kvôli finančnej kríze sa centrálne banky po celom svete pustili cestou nebývalej úrovne uvoľňovania menovej politiky. Znižovaním úrokových sadzieb a zavedením obrovských balíkov kvantitatívneho uvoľňovania, sa pokúšajú uľahčiť inflácii rast a naštartovať ekonomiku. Tieto kroky ale zároveň tlači výnosy štátnych dlhopisov do záporných hodnôt, čo znamená, že investori majú platiť za to, že môžu  peniaze požičiavať vláde.

Avšak, Jefferies poukazuje na niekoľko kľúčových grafov, ktoré ukazujú, že Nemecko je najlepšej ceste získať významnú podporu pre svoj trh s bývaním v dôsledku súčasnej ekonomickej situácie.

 


 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy