Vreckové nedostáva nadpolovičná väčšina slovenských detí

Pravidelné vreckové nedostáva nadpolovičná väčšina slovenských detí. Pritom v Čechách je len tretina detí bez pravidelného finančného príjmu od rodičov. Najčastejšie dávajú rodičia deťom peniaze v týždenných intervaloch. Na Slovensku je to 30,6 %, čo je porovnateľné s Českou republikou (27,1 %). Vyplynulo to z prieskumu agentúry STEM/MARK, ktorý uskutočnila pre mBank.

Najväčší rozdiel medzi oboma krajinami je vo vreckovom vyplácanom mesačne. Dostáva ho tretina českých detí, ale len 13,1 % slovenských detí. Rodičia vo veku 30 až 39 rokov dávajú vo väčšine prípadov vreckové pravidelne na mesačnej báze. O desať rokov staršia veková kategória rodičov zasa vypláca vreckové nepravidelne.

V predškolskom veku dostáva finančnú podporu od rodičov len 6,5 % detí a veľmi podobné je to aj v Čechách. Po nástupe do školy v šiestich rokoch disponuje vreckovým 20,6 % slovenských a takmer tretina českých detí. Tento počet sa každým rokom zvyšuje v priemere o 14 % až do desiateho roku, kedy už pravidelné vreckové dostáva približne 70 % detí v oboch krajinách.

Výška vreckového sa zvyčajne pohybuje u detí na základnej škole na úrovni približne desať eur a u stredoškolákov v rozmedzí dvadsať až tridsať eur mesačne. Len 9,6 % rodičov posiela vreckové na bankové kontá detí. Pritom takmer polovica z celkového počtu rodičov by privítala možnosť posielať vreckové dieťaťu do banky, na jeho vlastný účet.

Prieskum pre mBank uskutočnila v prvej polovici prázdnin na tisícke respondentov agentúra STEM/MARK. Podrobne mapuje oblasť vreckového a finančné zvyklosti detí na Slovensku a v Čechách. Zúčastnili sa ho rodičia, ktorí majú aspoň jedno dieťa vo veku šesť až osemnásť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy