Neúnosná vládna cenzúra: Nobelovec Stiglitz opúšťa komisiu na vyšetrovanie Panama Papers

, iDnes Foto: SITA/AP

Laureát Nobelovej ceny za ekonómiu Joseph E. Stiglitz minulý piatok rezignoval na pozíciu predsedu panamskej komisie pre vyšetrovanie tamojšieho finančného sektora. Spoločne s ďalším odstupujúcim členom komisie, Švajčiarom Markom Piethem, označil praktiky orgánu, ktorý rieši otázky daňových únikov, za netransparentné.

Sedemdesiattriročný Stiglitz, spolu s vysoko postaveným členom komisie, protikorupčným expertom Piethom, v rezignačnom liste určenom pre prezidenta Panamy Juana Carlosa Varela a tamojšie úrady napísali, že latinskoamerická krajina urobila pokrok v priblížení sa medzinárodným štandardom, ktoré cielia na boj s praním špinavých peňazí a daňovými únikmi. Zároveň ale uviedli, že krajina potrebuje pre dohľad nad právnymi a účtovnými firmami účinnejšie zákony a ich lepšiu implementáciu. Dvojica dodala, že medzinárodné štandardy sa sprísňujú a Panama musí v rámci boja s nekalými praktikami urobiť viac. Ak sa tak nestane, rozdiely medzi medzinárodnými a panamskými pravidlami sa ešte prehĺbi. Doterajšie práce komisie a jej predbežnej správy sú podľa dvojice expertov nedostatočne transparentné. Viac detailov však neposkytla.

Podľa Piethových slov panamská vláda zasahovala do práce komisie v takej miere, že šlo o cenzúru. "Ako môže skupina, ktorej údajne ide o transparentnosť, podať správu, ktorá nie je transparentná?" položil si otázku Stiglitz v telefonickom rozhovore pre Medzinárodný konzorcium investigatívnych novinárov (ICIJ), ktoré zhromažďuje informácie o uniknutých dokumentoch Mossack Fonseca. "Môžeme iba vyvodzovať, že vláda je pod tlakom súčasného netransparentného finančného systému v Paname a tých, ktorí na ňom zarábajú," dodal Stiglitz.

Panamské úrady ako odpoveď na rezignáciu obidvoch expertov publikovali 9- stranový dokument, ktorý sa tvári ako vnútorný report komisie z tohtoročného júla. Stiglitz a Pieth ale uviedli, že so správou, ktorá bola podaná bez predchádzajúcej diskusie v rámci komisie, nesúhlasia. Ministerstvo zahraničia už uviedlo, že niektoré odporúčania ktoré vzišli zo spomínanej správy už prijalo. Aké konkrétne to sú, ale neuviedlo.

Panamské úrady ustanovili skupinu skladajúci sa zo štyroch panamských a troch zahraničných expertov tento rok v apríli. Reagovali tak na tlak medzinárodnej komunity, ktorá dlhodobo žiada väčšiu transparentnosť v daňových rajoch, ako je Panama. Komisia dáva v oblasti daňovej a finančnej politiky odporúčania priamo prezidentovi Panamy a panamským úradom. Do konca tohto roka má za úlohu predložiť správu o záveroch svojej činnosti.

Viac ako 11 miliónov dokumentov právnej spoločnosti Mossack Fonseca sa dostalo v´daka medializácii na verejnosť tento rok v apríli. Na zozname figurujú skryté účty stoviek politikov z celého sveta vrátane súčasných aj niekdajších hláv štátov a ľudí blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi alebo manželky bývalého premiéra Islandu Sigmundura Davida Gunnlaugsson. V kauze figuruje celkom 200 tisíc schránkových spoločností, teda firiem, ktoré vznikajú mnohokrát za účelom odklonenia daní či zahmleniu majetkovej štruktúry. Mossack Fonseca tvrdí, že jej servery boli terčom vonkajšieho útoku a podala žalobu. Tvrdí, že si nepočínala nezákonne a že uniknuté informácie boli zle interpretované.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy