Európske banky sú po krk v problémoch: Čísla za prvý polrok nie sú optimistické, generálni riaditelia sa potia

, quartz Foto: SITA/AP;TASR/AP

Budúcnosť financií nevyzerá dobre. Najväčšie európske banky hlásia za prvý polrok zisk len počas posledných dvoch týždňov. Výsledky nie sú pozitívne.

Zisky spolu s akciami klesajú v celom odvetví. Príjmy navyše narúšajú aj nízkych alebo dokonvća negatívne úrokové sadzby na celom kontinente. Mnohí veritelia sa neustále snažia reštrukturalizovať svoje podnikanie, a naďalej čelia pokutám za priestupky z minulosti. A k tomu všetkému ešte aj Brexit. Akoby tej neistoty nebolo aj bez britskej ekonomiky dosť. Londýnske svetové finančné centrom sa otriasa v základoch. Netreba snáď ani pripomínať, že generálnym riaditeľom bánk sa nehovorí jednoducho o dosiahnutých výsledkoch.

HSBC
Čo sa stalo?
Za prvý polrok klesol zisk najväčšej banky v Európe o 29 %. Nakoniec sa spoločnosti podarilo presadiť vyššie ceny akcií v odhodlaní odkúpiť ich za až 2,5 miliárd dolárov.
Ako chcú situáciu zvrátiť?
Generálny riaditeľ Stuart Gulliver uviedol, že banka "postupovala rozumne a správne… postavila sa tvárou v tvár značnej neistote."
Čo spôsobí Brexit?
"V nadväznosti na výsledok referenda vo Veľkej Británii nadišlo obdobie volatility a neistoty, ktorá bude pravdepodobne pokračovať po nejaký čas," povedal Gulliver.

Deutsche Bank
Čo sa stalo?
Za druhý štvrťrok klesol zisk banky o neuveriteľných 98 %, vďaka reštrukturalizácii a nekonečným nákladom na súdne spory. Akcie banky sa ocitli v blízkosti dna všetkých čias, čo viedlo vyradeniu z blue-chip Stoxx 50 indexu.
Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Celkové vysvedčenie za štvrťrok vykazuje pomerne potešujúci pokrok v niektorých oblastiach," tvrdí generál banky John Cryan.
Čo spôsobí Brexit?
"Počiatočné turbulencie na trhu už odzneli a boli nahradené mierou dôvery voči trhu a silou britského pragmatizmu , dosiahnuť to najlepšie z neočakávaných udalostí," dodal Cryan.

Credit Suisse
Čo sa stalo?
Švajčiarska banka sa vrátila k zisku od apríla do júna po dvoch štvrťrokoch strát, ale zisk bol ešte pred rokom na úrovni až 84 %. Investori neboli spokojní a akcie spoločnosti klesli. Podobne ako Deutsche Bank, švajčiarska veriteľská inštitúcie musela rovnako opustiť index Stoxx 50.
 Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Je to prvýkrát, čo sme svedkami toho, že absolútne náklady idú smerom dole. Je to len začiatok, ale dobrý začiatok," povedal generálny riaditeľ Tidjane Thiam pre agentúru Bloomberg.
Čo spôsobí Brexit?
"Musíme hľadať oblasti, kde je zisk a rast a tlačiť kapitál do týchto oblastí. Naším plánom bolo zásadne znížiť našu aktivitu v Londýne," povedal Thiam pre CNBC. Banka už škrtla viac ako 1000 pracovných miest v britskom hlavnom meste.

Barclays
Čo sa stalo?
Za druhý štvrťrok klesol zisk o viac ako 50 %, ale akcie banky vzrástli po tom, čo sa ukázalo, že jej dlhopisové obchodovanie má lepšie výsledky ako dosahujú európski konkurenti. Tento segment
bol zasiahnutý obzvlášť tvrdo nízkymi úrokovými sadzbami.
Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Bol to pre nás naozaj dobrý štvrťrok," uviedol generálny riaditeľ Jes Staley.
Čo spôsobí Brexit?
"Vidíme náznaky spotrebiteľskej a podnikateľskej dôvery v nadväznosti na referendum, niektoré rozhodnutia sú potenciálne odložené, keď ľudia vidia, ako sa udalosti vyvíjajú. Opatrnosť je na mieste. Avšak, podľa môjho názoru, je príliš skoro na to povedať, či ide o trvalý stav," dodal Staley.

Royal Bank of Scotland
Čo sa stalo?
Strata za druhý štvrťrok sa v banke prehĺbila viac než sa očakávalo, na 1,1 miliardy libier. (asi 1,5 miliardy dolárov). CEO Ross McEwan povedal, že banke majú stále väčšinový podiel daňoví  poplatníci, po sérii bailoutov banka nemusí dosiahnuť svoje ciele na reštrukturalizáciu do roku 2019. RBS stratila viac ako 50 miliárd libier od roku 2008.
Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Výsledky ukazujú fundamentálnu silu našej hlavnej činnosti, vytvárame solídne prevádzkové výnosy v súčasnom prostredí nízkych úrokových sadzieb,“ vyjadril sa predseda banky Howard Davies.
Čo spôsobí Brexit?
"Veľká Británia je náš domáci trh a banky odrážajú ekonomiky ktorým slúžia. Vieme, že spomalenie hospodárskeho rastu v dôsledku hlasovania bude mať na nás vplyv. Ale myslím, že je príliš skoro na posúdenie toho, čo bude, aký bude skutočný dopad,"uviedol generálny riaditeľ Ross McEwan.

UBS
Čo sa stalo?
Za druhý štvrťrok sa zisk mierne znížil, ale podarilo sa prekonať očakávania analytikov.
Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Dosiahli sme tento dobrý výsledok tým, že pomáhame svojim klientom orientovať sa aj v naďalej ťažkých podmienkach na trhu, zatiaľ čo zostávame disciplinovaní čo sa týka rizík a ďalšieho  znižovania nákladov," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Sergio Ermotti.
Čo spôsobí Brexit?
"Spomalenie ekonomiky, náročné úrokové prostredie a geopolitické otrasy, vrátane Brexitu, zintenzívnili búrku neistoty v tomto odvetví," dodal Ermotti.

Lloyds Banking Group
Čo sa stalo?
Zisk klesol o 5 % v prvom polroku. Britská banka uviedla, že by mohla škrtnúť ďalších 3000 pracovných miest, okrem už tento rok zrušených 1200.
Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Prezentovali sme dobré finančné výsledky v prvej polovici roka 2016, s robustným základným  ziskom,“ vyhlásil António Horta-Osório, generálny riaditeľ banky.
Čo spôsobí Brexit?
"Je to veľmi neisté, čo bude nasledovať, je veľmi dôležité zoznámiť sa s vládnym hospodárskym plánom, sociálnym plánom, je veľmi dôležité vidieť, ako budú ďalšie banky reagovať. A preto je situácia celkom neistá." Aj keď to nie je veľmi bystrá poznámka z úst Horta-Osória, aspoň to znie úprimne.

BNP Paribas
Čo sa stalo?
Najväčšia banka Francúzska vykázala v druhom štvrťroku neuveriteľný rast 0,2 %, dôvod streliť šampanské!
Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Ide o dobrý celkový výkon v stále náročnom prostredí," napísala banka vo svojom vyhlásení.
Čo spôsobí Brexit?
Lars Machenil pre Bloomberg povedal, že je príliš skoro situáciu hodnotiť, aký vplyv bude mať referendum na klientske investície vo Veľkej Británii, alebo či by sa Paríž mohol stať po Londýne finančným centrom.

UniCredit
Čo sa stalo?
Za druhý štvrťrok zisk vyskočil o 75 % oproti predchádzajúcemu roku, ale to neprekvapilo investorov, ktorí sa obávali, že príliš malý kapitálový vankúš banky by sa mohol prejaviť ako problém pre mnohé  talianske banky.
Ako chcú situáciu zvrátiť?
"Výnosy boli stabilné, bez ohľadu na makroekonomické prostredie," uviedol generálny riaditeľ Federico Ghizzoni.
Čo spôsobí Brexit?
Nič konkrétne v tomto zmysle nepadlo, ale počas rozhovoru s analytikmi sa generálny zmienil o "náročnom" prostredí.

Súvisiace články

Aktuálne správy