Cestovné poistenie domácich miláčikov

, poistenie.sk Foto: SITA/AP;thinkstock

Odísť na dovolenku a na niekoľko dní sa rozlúčiť so svojim domácim miláčikom nie je vždy jednoduché. Zvieratká prirastú k srdcu a stanú sa doslova členom rodiny. Tak prečo ich nevziať so sebou? Ak ste sa aj vy tento rok rozhodli nenechávať psíka či mačičku u známych, okrem maškrty im na cestu pribaľte aj poistenie.

Pri poistení zvierat je to prakticky podobné ako pri človeku – treba teda myslieť na poistenie pre prípad choroby či úrazu, no aj na odpovednosť za možné škody spôsobené iným, či už na zdraví alebo majetku.

Poistenie liečebných nákladov

Na slovenskom trhu ešte nie je cestovné poistenie zvierat tak bežné ako v zahraničí. No záujem oň každým rokom stúpa, a tak sa do ponuky prirodzene dostalo. Ide však len o druh pripoistenia k vášmu cestovnému poisteniu, v súčasnosti ponúkaného iba poisťovňou Union. Poistenie liečebných nákladov kryje nevyhnutné „ambulantné veterinárne ošetrenie, vrátane predpísaných liekov a predpísaných zdravotníckych pomôcok a materiálu, hospitalizáciu a veterinárne ošetrovanie počas hospitalizácie vrátane predpísaných liekov a predpísaných zdravotníckych pomôcok a materiálu, prepravu do najbližšieho veterinárneho zariadenia,“ a to až do výšky 1000 eur. 

Poistenie zodpovednosti za škodu

Zvieratá sa v novom prostredí môžu niekedy správať nečakane, najmä ak ich necháte (hoci len na krátky čas) bez dozoru. Aj v tomto prípade pomôže poistenie. Poistná suma až do výšky 2000 eur sa postará o preplatenie škôd spôsobených zvieraťom na zdraví či majetku tretej osoby.

Podmienky pripoistenia

Pred uzatvorením postenia musí byť zvieratko zdravé a mať platný medzinárodný očkovací preukaz (Pet Pass). Prirodzene, ak ide o psíka, musí byť riadne označený čipom, prípadne tetovaním. Žiadne iné špeciálne dokumenty či potvrdenia nie sú potrebné.

Príplatok za pripoistenie domáceho zvieratka je len pár drobných a v konečnom dôsledku môže veľa ušetriť. Dôležité je spomenúť, že pripoistenie je platné v akejkoľvek krajine, okrem Slovenska. Pred pár rokmi bolo možné uzatvoriť aj samostatné poistenie zvieratka, no dnes to ide len v rámci poistenia domácnosti.

Autorkou je Ľubomíra Ivanková, redaktorka portálu Poistenie.sk

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy