Severné Porýnie-Vestfálsko poskytlo 19 krajinám EÚ údaje o podozrivých kontách

Nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko (SPV) v boji proti daňovým únikom poskytla 19 európskym štátom údaje o viac než 100.000 podozrivých účtoch. Informácie, ktoré finančná správa dostala sčasti z anonymných zdrojov, sa týkajú účtov v nemenovanej banke v Luxembursku a vo Švajčiarsku. Informovala o tom agentúra DPA.
Okrem toho európske daňové úrady získajú prístup k háklivým marketingovým informáciám istej veľkej banky. Minister financií SPV Norbert Walter-Borjans tvrdí, že tieto údaje môžu naznačovať spoluúčasť viacerých finančných inštitúcií na trestnom čine daňového úniku. Podľa jeho slov si podvodníci musia uvedomiť, že polícia odhalí čoraz viac skrýš a riziko odhalenia narastá.
Finančná správa SPV už v apríli poskytla 27 štátom množstvo dát o tisícoch podozrivých súkromných aj firemných účtoch, na ktorých sa nachádzali prostriedky v hodnote až do 100 miliárd CHF (92,3 miliardy eur). Tentoraz ide o tri dátové balíky, bližšie údaje o rozsahu nelegálnych financií zatiaľ nie sú známe. Jedno je však podľa ministra jasné: nejde o „korektne vedené kontá“.
Finančná polícia vo Wuppertali dostala anonymne odoslaný nosič s takmer 160.000 údajmi o podozrivých kontách v istej banke v Luxembursku, pričom až 54.000 tvoria nemeckí investori. Okrem Nemecka sa tu uvádza sedem ďalších krajín. Najviac prípadov sa týka Belgicka (49.022) a Francúzska (42.540), nasledujú Holandsko (4466), Taliansko (1915) a Španielsko (1104). Prípady v rádoch stoviek sa nachádzajú vo Švédsku, v Portugalsku, Dánsku, Írsku, Grécku, Fínsku, Nórsku, Poľsku, Maďarsku, Česku a Rumunsku. Menšie počty sa týkajú Islandu, Slovinska a Bulharska.
Druhý dátový balík sa týka nadácií s kontami v nemenovanej švajčiarskej banke. Podľa údajov DPA ide celkovo o 1772 prípadov, zväčša nemeckých nadácií. Celkovo 85 prípadov pochádza z Belgicka, Talianska, Holandska, Švédska, Španielska, Česka a Maďarska. Informácie o obsahu tretieho balíka nie sú známe.

Súvisiace články

Aktuálne správy